وبلاگ
بررسي اهميت روانشناسي به عنوان يكي از سه ضلع موفقيت
استاد تربيت بدني دانشگاه شهيد بهشتي حضور مشاورين روانشناسي را در كنار تيمهاي ورزشي امري مهم و تاثيرگذار عنوان كرد و گفت: براي كسب قهرماني و موفقيت در المپيك و رقابتهاي بينالمللي بايد مشاورين آمادگي جسماني، فني و روانشناسي همزمان پيش بروند.
دكتر محمد اصلان خاني استاد تربيت بدني دانشگاه شهيد بهشتي در رشته علوم روانشناسي در گفتوگو با خبرنگار ايسنا عنوان كرد: طي 2 دههاي كه در ورزش كشور تحت عناوين مختلف در كميته ملي المپيك، كميسيون روانشناسي و رييس انجمن علمي تربيت بدني حضور داشتم، بر اين باورم كه بحث روانشناسي ورزش در رقابتهاي حساس و بويژه سطح المپيك بحث پيچيده و خاصي است كه هنوز ورزشكاران و مربيان به مفهوم واقعي آن پي نبردند. در ساير كشورها كه درك واقعي از علم روانشناسي دارند، به اين مسئله واقفند كه در كنار مهارتهاي جسماني و فني، ورزشكاري كه به قهرماني المپيك فكر ميكند بايد مشاوراني از نظر روانشناسي در كنار خود داشته باشد تا در شرايط استرسزا راههاي مقابله را ياد بگيرد.
اين استاد دانشگاه همچنين افزود: ورزشكاراني كه بتوانند انگيزه خود را در رقابتهاي حساس و بويژه المپيك كنترل كنند، از شانس موفقيت بالايي برخوردارند. به اعتقاد من مهارتهاي رواني همانند مهارتهاي فني و جسماني يادگرفتني است و مربيان بايد براي اين مهارت مثل آمادگي جسماني و فني برنامهريزي گستردهاي داشته باشند؛ نه اينكه تنها 2 ماه مانده به رقابتهاي حساس، به فكر استفاده و بهرهگيري از مشاورين روانشناسي باشند. اين 3 مهارت ارتباط تنگاتنگي با هم دارند. خلا موجود در يكي از اين 3 مهارت موجب بهم خوردن تعادل ورزشكار و در نتيجه ايجاد استرس و شكست ميشود.
اين صاحبنظر ورزشي همچنين حضور مشاورين روانشناسي را نه در خصوص ورزشكاران، بلكه براي مربيان و مديران نيز امري لازم دانست.
وي در پايان پيرامون همكاري سازمان ورزش با اساتيد و صاحبنظران ورزشي در تخصصهاي مختلف اظهار داشت: فدراسيونها و باشگاههايي كه از متخصصين و اساتيد دانشگاهها بهره ميجويند، به طور قطع مسير قهرماني خود را نسبت به كساني كه علاقهاي براي اين همكاري ندارند، زودتر فراهم ميكنند. هرچند تصور ميكنم غيبت روانشناسان ورزشي به نسبت گذشته كمتر شده و اكثر سازمانها همان طور كه به مهارتهاي آمادگي جسماني و فني بها ميدهند، به مهارت روانشناسي نيز ديدگاه عميقي پيدا كردند.