وبلاگ
شكستهاي ميليمتري دلايل ريز دارد /برخي ورزشكاران اعتقادي به علم تغذيه ندارند
عضو هيات علمي پژوهشكده تربيت بدني وزارت علوم و تحقيقات و فناوري معتقد است با توجه به نبود اعتماد ميان ورزشكاران و متخصصين علوم ورزشي تا زماني كه در اين خصوص فرهنگسازي درستي صورت نگيرد با بحث و گفتوگو نميتوان ورزش را علمي كرد.
دكتر مينو باسامي متخصص علوم تغذيه در گفتوگو با خبرنگار علم ورزش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: وضعيت تغذيه ورزشكاران همانند عملكرد ماشيني است كه با بنزين سوپر يا معمولي كار ميكند. اگر به اين ماشين بنزين سوپر بزنيم عملكردش چندين برابر بهتر از ماشيني خواهد بود كه با بنزين معمولي كار ميكند. با اين فرضيه ميتوان ادعا كرد كه اگر تغذيه ورزشكاران نيز (بر حسب اين كه ورزشكار در زمينه سرعتي، قدرتي، استقامتي و يا تركيبي كار ميكند) توسط متخصصين تجويز شود، در آينده شاهد تغيير و تحولات زيادي در ورزش خواهيم بود.
وي ادامه داد: اين كه هيات علمي پژوهشگاه تربيت بدني هنوز نتوانسته ارتباط منسجم و قوي را با فدراسيونها و سازمان ورزش برقرار كند بايد آسيبشناسي شود تا ببينيم در اين زمينه كدام يك مقصر است؛ پژوهشگاه تربيت بدني يا وزارت ورزش و جوانان. البته بايد بگويم با وجود اين كه مدت 4 سال است در پژوهشكده تربيت بدني به عنوان متخصص تغذيه فعاليت ميكنم، هنوز اين فرصت پيش نيامده كه با فدراسيونها يا مربيان تيم ملي ارتباطي داشته باشيم و اين شكاف همچنان پابرجاست. اگر بخواهيم همپاي كشورهاي پيشرفته حركت كنيم و در المپيك جزو كشورهاي مدالآور محاسبه شويم، بايد علم و تجربه همسو و در راستاي هم پيش بروند در غير اين صورت عملكرد مربيان حتي با انجام تمرينات پرفشار نيز نتيجه مثبتي را در پي نخواهد داشت.
اين استاد دانشگاه با اذعان به اين مساله كه بايد ارتباط خوبي ميان ورزشكاران و متخصصين تغذيه برقرار شود، تصريح كرد: در ساير كشورها ارتباط محرمانه و خوبي بين ورزشكار و متخصص تغذيه وجود دارد و ورزشكار بدون اجازه متخصص اقدام به استفاده هيچ مواد نيروزايي نميكند حتي اگر اين مواد براي اوج آمادگي وي مفيد باشد. اما در ايران ورزشكار چون اعتمادي به دكتر تغذيه ندارد به صورت تجربي از يكسري موادي بهره ميگيرند كه در كاهش قواي بدني آنها يا افزايش آن تاثيرات سويي دارد.
وي افزود: در كشتي كاهش وزن براي حضور در رقابت هاي حساس خيلي مهم است، اما هميشه شاهد اين مساله هستيم كه مربي بدون اطلاع دقيق داشتن از علم تغذيه و به صرفه بهرهگيري از تجربيات چندين ساله خود در دقيقه 90 كشتيگير را مجبور به كاهش وزن شديد ميكند، اين در حالي است كه اگر همان كشتيگير از ابتداي تمرينات خود با يك مشاور تغذيه ارتباط داشته باشد، هيچ وقت در جريان مسابقات دچار ضعف بدني و يا شكست نميشود.
مديرگروه فيزيولوژي ورزشي پژوهشكده تربيت بدني اضافه كرد: يك ورزشكار تيم ملي براي اينكه بتواند در المپيك موفق عمل كند بايد در كنارش از متخصصين علم تمرين، فيزيولوژي، روانشناسي و تغذيه برخوردار باشد، اما چون مربيان ما به اين اصل اعتقادي ندارند، همواره ورزشكار در جريان مسابقات مهم به دليل كمبود اين فاكتورها به صورت ميليمتري امتياز خود را از دست ميدهند.
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه در فدراسيونها كارهاي تحقيقاتي و كاربردي قوي صورت نميگيرد، افزود: يكي از راههاي علمي كردن ورزش و توسعه ورزش قهرماني و همگاني در فدراسيونها تقويت كارهاي تحقيقاتي- پژوهشي و كاربردي با حضور متخصصين است. شايد در ظاهر اكثر فدراسيونها براي خود آكادمي راهاندازي كردهاند اما در عمل هيچ كار تحقيقاتي و كاربردي در زمينه ورزش قهرماني در اين آكادميها صورت نميگيرد.
باسامي در پايان گفت: اگر علم تغذيه به صورت فرهنگ در وجود ورزشكار رخنه كند و ارتباط خوبي ميان يك قهرمان ملي و متخصص علم تغذيه شكل بگيرد، در آينده روند رو به رشدي را در ورزش شاهد خواهيم بود.
2 نظر در “شكستهاي ميليمتري دلايل ريز دارد /برخي ورزشكاران اعتقادي به علم تغذيه ندارند”
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
سلام… به نظر اینجانب فرهنگ تغذیه مناسب هررشته ورزشی می بایست همراه پرورش قهرمان از دوران اولیه ی ورزش با رفتار ورزشکار نو اموز امیخته و سوسعه پیدا کند در مراحل بالای قهرمانی دیر است..باز هم سپاسگزار اساتیدی که علاقمندی نشان میدهند هستیم.