وقتي براي نخستين بار زنان در سال 1900 ميلادي حضور در المپيك پاريس را تجربه كردند شايد كسي تصور نميكرد با گذشت زمان، مدالآوري بانوان ورزشكار هر كشور تا چه حد در ارتقاي جايگاه كاروان ورزشي آنها در المپيك تاثيرگذار است، اما امروز بانوان و حضور موثر آنها در ميادين مهم ورزشي امري است كه كمتر كسي آن را انكار ميكند.
در كشور ما اما به دلايل مختلف در طول سالهاي متمادي ورزش بانوان در سايه قرار گرفت و در مقاطعي بلندمدت حتي به دست فراموشي سپرده شد، آنقدر كه فاصله ما با ورزش بانوان در بعد قهرماني با خيلي از كشورهاي دنيا زياد و زيادتر شد تا اينكه در سالهاي اخير، مسوولان وقت سازمان تربيتبدني و فدراسيونها به اين باور رسيدند كه توجه به ورزش بانوان و تلاش براي پيشرفت آنها در رشتههاي مختلف ورزشي به افتخارآفريني بيشتر ورزش ايران در جهان ميتواند كمك شايان توجهي كند.
بازيهاي آسيايي گوانگجو نقطه عطفي در ورزش بانوان ايران بود، جايي كه كسب مدالهاي رنگارنگ توسط بانوان مليپوش كشورمان همه را به يقين رساند كه اين گروه از ورزشكاران با پتانسيل بالاي خود ميتوانند سهم بسزايي در ارتقاي جايگاه ورزش ايران در مسابقات بينالمللي داشته باشند.
وقتي المپيك پكن به پايان رسيد محمد عليآبادي، رئيس وقت سازمان تربيتبدني وعده داد شمار نمايندگان زن ايراني در المپيك بعدي افزايش مييابد. اين وعدهها بعد از بازيهاي آسيايي گوانگجو از سوي مسوولان وقت جديتر مطرح شد، چون سطح توقع هم از بانوان بالاتر رفته بود، اما بخشي از موفقيت بانوان در گوانگجو در رشتههايي رقم خورد كه در فهرست ورزشهاي المپيكي قرار نداشت و همين باعث شده كارشناسان با نزديكتر شدن به المپيك و با توجه به رشتههايي كه ايران در بخش بانوان در آنها شانس كسب سهميه دارد بخت زيادي براي بانوان مليپوش قائل نباشند. اما بعد از كسب 2 سهميه تيراندازي، آرزو معتمدي در قايقراني با كسب سهميه به عنوان نخستين زن المپيكي قايقراني شناخته شد تا معلوم شود همه چيز ممكن است طبق پيشبينيها جلو نرود. بدون شك اگر رشتههايي مثل كاراته و ووشو و حتي شطرنج المپيكي بودند سهم مليپوشان ما بيشتر از اين بود.
به هر حال تلاش براي حضور در بزرگترين رويداد ورزشي جهان ادامه دارد، اما ما بيشتر بايد در فكر كم كردن فاصله ورزش بانوان كشورمان با دنيا باشيم و هر سدي كه مانع پيشرفت است را بشكنيم تا روزي بتوانيم به مدالآوري بانوان، در المپيك رشتههاي مختلف تكيه كنيم.
اكبرآبادي: با سرعت به سمت پيشرفت ميرويم
مرضيه اكبرآبادي، معاون امور بانوان و توسعه ورزش همگاني وزارت ورزش و جوانان در اين زمينه به «جامجم» ميگويد: درست است كه با هدف و ايدهآل خود در اين بخش فاصله زيادي داريم، اما مهم اين است كه با سرعت خوبي به سمت توسعه پيش ميرويم تا بتوانيم در آيندهاي نزديك بهآنچه شايسته ورزش بانوان در ايران است دست يابيم.
وي ادامه داد: قهرماني مليپوشان ما در گوانگجو گوياي اين واقعيت است كه ما در تعدادي از رشتهها توانستيم سهميه المپيك را كسب كنيم و در مدت باقيمانده اميدواريم سهميه بيشتري بگيريم. از بعد از بازيهاي آسيايي برنامهريزي دقيقي براي حضور ورزشكاران زن در تورنمنتها و مسابقات برونمرزي و داخلي انجام داديم كه اميدواريم نتيجهبخش باشد.
وي درخصوص قرار گرفتن ورزش بانوان و همگاني در قالب يك معاونت در چارت جديد وزارت ورزش و جوانان گفت: اين نشاندهنده نگاه ويژه به ورزش زنان در دو بعد قهرماني و همگاني است. در حقيقت بايد تلاش كنيم ورزش بانوان را در هر دو مسير توسعه دهيم كه در دو حوزه پيگيري خواهيم كرد و پرداختن به هر يك به موفقيت بانوان ورزشكار در عرصه قهرماني ميانجامد.
اكبرآبادي با اشاره به سهم غيرقابل انكار بانوان در مدالآوري و ارتقاي جايگاه كشورها در ميادين بينالمللي خاطرنشان كرد: خوشبختانه در 4 سال اخير نگاه متفاوتي به ورزش بانوان در كشور وجود داشته كه نشاندهنده علاقه براي پيشرفت ورزش بانوان است. بنابراين در همين راستا سعي ميكنيم با سرمايهگذاري و برنامهريزي، بهرهگيري از مربيان داخلي و حتي خارجي، استفاده از پزشك متخصص و روانشناس در اعزام و حضور در دورههاي آموزشي مختلف كه با هدف ارتقاي سطح علمي مربيان انجام ميشود، زمينه لازم براي پيشرفت را فراهم كنيم. آنچه مسلم است اين كه در برخي رشتهها به دلايل مختلف هنوز قابليت رقابت يا حتي كسب سهميه حضور در المپيك را نداريم، اما قرار نيست اين موضوع دائمي باشد چون ميتوانيم زمينه پيشرفت را فراهم كنيم و نتيجه آن را هم ببينيم. اين را در بازيهاي آسيايي گوانگجو ثابت كرديم.