وبلاگ
دكتر سامع: جا افتادن روانشناسي در ورزش نياز به فرهنگ سازي دارد+توضیح
عضو كميته روانشناسي ورزش فدراسيون پزشكي ورزشي معتقد است كه هنوز اهميت حضور روانشناس در كنار تيمهاي ورزشي در بين مربيان جدي گرفته نميشود و روانشناس را به عنوان رقيب خود ميدانند.
به گزارش پایگاه تخصصی پینگ پنگ کشور،دكتر لاله سامع با بيان اين كه روانشناسي ورزش علمي نوپا در ورزش ايران است، تصريح كرد: اين رشته و جايگاه آن در ورزش از سال 80 با تلاش دكتر كاظم واعظ موسوي تعريف شد و وي تلاش زيادي در شناساندن جايگاه روانشناسي در بين مربيان، ورزشكاران، فدراسيونها و به ويژه وزارت ورزش و جوانان انجام داد. هر چند اهميت رشته روانشناسي ورزش در حال حاضر در بين تيمهاي ورزشي نسبت به گذشته روند رو به رشدي داشته، اما به معناي واقعي پردازش نشده و هنوز نياز به زمان دارد.
وي افزود: رقابتهاي المپيك امسال تاثير زيادي در اهميت جايگاه روانشناسي داشت، به طوري كه پس از المپيك بسياري از ورزشكاراني كه شانس راهيابي به المپيك را پيدا نكرده بودند با دركي كه نسبت به اهميت آن داشتند با مراجعه به من سعي كردند در كنار يادگيري تكنيك، تاكتيك، مهارتهاي رواني خود را نيز ارتقاء ببخشند تا براي 4 سال آينده شانس خود را دوباره امتحان كنند.
سامع اظهار كرد: براي اينكه روانشناسي ورزشي جايگاه خود را در بين تيمهاي ورزشي پيدا كند، نياز به فرهنگ سازي وجود دارد و در اين زمينه رسانهها نقش مهمي را بر عهده دارند. از سوي ديگر اهميت روانشناسي فقط براي زمان اعزام تعريف نشده است، بلكه يك روانشناس زماني ميتواند اثرگذاري مثبت داشته باشد كه طي ساليان زيادي با مربي و ورزشكار در هر شرايطي همراه باشد و ارتباط نزديكي را با آنها برقرار كند نه اينكه طي 6 ماه تا شروع يك رقابت مهم و حساس به فكر استفاده از روانشناسي باشيم و انتظار كسب نتايج قابل قبول و راضي كننده از سوي ورزشكار را داشته باشيم.
مربي روانشناسي فدراسيون تنيس روي ميز اظهار كرد: امروزه در كشورهاي بلوك شرق اكثر مربيان به جز كار مربيگري واحدهاي روانشناسي، فيزيوتراپي، تغذيه و غيره را نيز سپري ميكنند تا درك بهتري نسبت به قرار گرفتن ساير تخصصها در كنار خود باشند و در امر مربيگري موفق عمل كنند در حالي كه در كشور ما اكثر مربيان در برابر روانشناس جيههگيري ميكنند.
وي گفت: در رشته هندبال كه به تازگي هدايت تيم ملي زنان را يك مربي از صربستان بر عهده دارد. نگرش و ديدگاهش نسبت به روانشناسي ورزشي به حدي مثبت است كه حتي انتخاب اعضاي تيم ملي را با صلاحديد روانشناس فيكس ميكند. در شرايط كنوني چند درصد از مربيان ما چنين ديدگاهي دارند و چينش بازيكنان خود را بر اساس نظر نهايي روانشناس انجام ميدهند؟
سامع تاكيد كرد: تيمهايي كه هم اكنون در بحث روانشناسي در حال سرمايهگذاري هستند و به تاثير حضور روانشناس در كنار ورزشكاران خود پي بردند به اين نتيجه رسيدند كه در برد يا باخت ورزشكار فقط عملكرد خوب كادر فني اثرگذار نيست، بلكه مجموع عواملي از ساير تخصصها نيز دخيل هستند تا تيم به نتيجه مطلوبي برسد. ضمن اين كه «مربيان» به اين امر اعتقاد پيدا كنند كه روانشناس فقط نقش كليدي و كمك كننده را در تيم دارد و بدون ترديد در آينده روانشناسان ورزشي جايگاه خود را بدون هيچ مانعي در تيمهاي ورزشي پيدا خواهند كرد.
وي برگزاري كلاسهاي روانشناسي براي مربيان تيمهاي ملي و فدراسيون را بهترين راهكار جهت تغيير نگرش و ديدگاه آنها نسبت به علم روانشناسي دانست.
سامع كه مسووليت كار روانشناسي ورزشي اعضاي تيم ملي تنيس روي ميز زنان و مردان را بر عهده دارد. در خصوص وضعيت نوشاد عالميان و عملكرد وي در المپيك گفت: نوشاد تنها تينسوري است كه از لحاظ فراگيري و اجراي مهارتهاي رواني نسبت به ساير اعضاي تيم ملي فوقالعاده است. به طوري كه در طول مدتي كه با اين فدراسيون همكاري ميكنم هيچ بازيكني را از نظر بالا بودن انگيزه رواني مثل او نديدم. البته برخلاف اظهار نظر خيلي از كساني كه معتقد بودند نوشاد در المپيك به دليل استرس و اضطراب بالا نتوانست عملكرد موفقي داشته باشد، بايد بگويم اگر وي دچار جو المپيك شده بود بايد همان بازيهاي اول را واگذار ميكرد. حريف وي در بازي سوم تجربه چندين سال المپيك را داشت و واقعا قوي بود. باخت نوشاد به حريفش به خاطر ضعف تكنيكي و قدرت بدني نسبت به وي بود نه به دليل ضعف رواني.
مربي روانشناسي تيم ملي تنيس روي ميز اضافه كرد: نوشاد عالميان با تجربهاي كه از المپيك كسب كرد و با انگيزه بالايي كه از لحاظ بعد تكنيكي، تاكتيكي و رواني كار ميكند، در المپيك 2016 يكي از مدال آوران خواهد بود.
وي در پايان تاكيد كرد: امروزه علم ثابت كرده بسياري ازمشكلات تمريني ورزشكاران از طريق بعد رواني برطرف ميشود، مربيان اگر به اين موضوع واقف شوند و روانشناس ورزش را بدون هيچ دغدغهاي بپذيرد در بازيهاي آسيايي عملكرد موفقي را از ورزشكاران شاهد خواهيم بود.
توضیح:
حضور روانشاس در کنار تیمهای ملی خصوصا بانوان مفید است اما نباید فراموش کرد که این روانشاس صرفا مختص بازیکنان نباید باشد زیرا برخی مربیان …..بیشتر از بازیکنان نیازمند روانشاس تیم هستند.بطور مثال: وقتی یک مربی در حضور روانشاس تیم یک حرف می زند و بعد از خروج از کنار روانشاس به بازیکن میگوید فلان بلا را بر سرت می آورم دقیقا طبق آنچه در یکی از رقابتهای حساس بین المللی گذشت !انصافا چه کسی نیازمند روانشاس است؟
یک مربی اگر خیلی مربی بود فرزندان بیکار خودش را تنیس روی میز یاد میداد….مثل اینکه دوباره باید در این باره اطلاع رسانی کنیم….!
2 نظر در “دكتر سامع: جا افتادن روانشناسي در ورزش نياز به فرهنگ سازي دارد+توضیح”
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
با سلام هنوز باید کار تیمی و تیم بودن را تمرین کنیم و هر کسی کار تخصصی و پست تخصصی خود را داشته باشد تا شاهد توسعه همه جانبه باشیم
لطفاً به این خانم دکتر بگید خانم محترم اطلاعاتی که از بچه های ملی پوش می گیرید شخصی است، بچه ها به شما اطمینان کردند. نبرید بذارید کف دست رئیس فدراسیون.ممنون