امروز: پنج شنبه, ۱ آذر , ۱۴۰۳ | ۲۰:۰۰:۳۹
آخرین بروزرسانی :
آذر ۲۶ام, ۱۳۹۰
سرخط خبری :
تبلیغات
تهیه و ترجمه : حمیرااحمدی مجد موقعیت جغرافیایی : جمهوری ترکیه کشوری است بین قاره اروپا و آسیا و در واقع پلی است میان این دو قاره که با وسعت ۷۸۰۰۰۰ کیلومتر مربع از دو بخش آناتولیا ( (Anatoliaو تریس ((Thrace تشکیل شده است و بخش آناتولیا در آسیا و تریس در اروپا قرار…
تهیه و ترجمه : حمیرااحمدی مجد
موقعیت جغرافیایی :
جمهوری ترکیه کشوری است بین قاره اروپا و آسیا و در واقع پلی است میان این دو قاره که با وسعت ۷۸۰۰۰۰ کیلومتر مربع از دو بخش آناتولیا ( (Anatoliaو تریس ((Thrace تشکیل شده است و بخش آناتولیا در آسیا و تریس در اروپا قرار دارد . ترکیه دارای رودخانه ها و دریاچه های بسیاری است که از دریای سیاه ، مدیترانه و اژه سرچشمه گرفته اند. بزرگترین دریاچه این کشور بنام دریاچه ون (van ) و بلندترین رشته کوه آن بنام آقری (Agri ) در بخش شرقی واقع شده اند .
این کشور به ۷ منطقه یا ناحیه تقسیم شده است :
دریای سیاه ، مرمره ، اژه ، مدیترانه ، آناتولیای مرکزی ، آناتولیای شرقی و آناتولیای جنوبی که منطقه آناتولیای شرقی غنی ترین بخش در میان این مناطق بشمار می آید. ترکیه را از شمال دریای سیاه از جنوب دریای مدیترانه و از غرب دریای اژه احاطه کرده اند . همسایگان اروپایی ترکیه عبارتند از یونان و بلغارستان و همسایگان آسیایی آن کشورهای عراق ، ایران ، سوریه ، ارمنستان ، گرجستان و قبرس می باشند.
آب و هوا :
آب و هوا در نواحی مختلف کشور ترکیه متفاوت است بطوری که وقتی ساکنین نواحی ساحلی از آب و هوای معتدل لذت می برند ، آناتولیای مرکزی دارای تابستانهای گرم و زمستانهای سرد و بارانی است و اساساً بخش غربی زمستانهای بارانی و تابستانهای آفتابی و داغ و قسمت شرقی زمستانهای سرد و برفی و تابستانهای آفتابی و داغ دارد . درجه حرارت در بخش غربی اغلب در زمستانها بالای صفر و تابستانها بین ۳۰ تا ۳۵ درجه است امادر بخش شرقی درجه حرارت در زمستانها زیر صفر و در تابستانها گرمتر از دیگر مناطق است . قابل ذکر است که سواحل دریای سیاه دارای بالاترین میزان بارندگی است . بهترین زمان برای سفر به ترکیه فصل بهار و پائیزمی باشد که در آن موقع هوا معتدل و دلچسب است .
جوانان :
جوانان از گروههای حساس و پویای ترکیه محسوب شده و در رده سنی ۱۲ تا ۲۴ سال تقریباً ۳۱ % از جمعیت این کشور را تشکیل می دهند . دولت اقدامات و فعالیتهایی را با همکاری موسسات ملی و بین المللی در راستای برطرف نمودن مشکلات جوانان در چهارچوب ساختار فرهنگی ، اجتماعی و اقتصادی انجام داده اند .
وزارتخانه های مختلفی بمنظور پر کردن اوقات فراغت جوانان و جلوگیری از به انحراف کشیدن آنان در جامعه ، تامین نیازهای فرهنگی ، اجتماعی ، ایجاد بازار کار و سایر خدمات تاسیس شده است و قابل ذکر است که تعدادی از این ارگانها به طور مستقیم و تعدادی غیرمستقیم در این امور دخیل می باشند .
ارگانهای ذیربط با توجه به گسترش دامنه خدمات و نیازهای جوانان ، شورای عالی را تشکیل دادند تاخدمات مورد نیاز این قشر جامعه را ارائه دهند و در این راستا مراکز و موسسات فرهنگی تشکیل گردید تا فرصت و مکان مناسب جهت پرکردن اوقات فراغت جوانان در زمینه فرهنگی ، ورزشی و اجتماعی را فراهم نماید .
مراکز فوق تلاش دارند تا قابلیتها و دانش جوانان را در زمینه های مختلف همانند هنر ، ورزش و … ارتقاء دهد ، ضمناً این مراکز خدمات مشاوره ای نیز بمنظورحل مشکلات جوانان وسازماندهی فعالیتهای مختلف آنان ارائه می دهد . عملکرد مثبت این ارگانها سبب شده است که جوانان به این مراکز روی آورده و در آنجا شروع به فعالیت نمایند و در حال حاضر جمعاً حدود ۱۰۴ مرکز از این نوع با ۲۲ عضو در استانهای ترکیه مشغول بکار می باشند . اردوهای آموزشی – تفریحی در فصل تابستان نیز از طریق این ارگانها برای بهره گیری جوانان از اوقات فراغتشان بر پا می گردد .
دولت و ورزش :
کشور ترکیه ازجمله کشورهای معدود در جهان است که قانون اساسی آن شامل اصولی است که درارتباط با ورزش می باشد . اصل ۵۹ قانون اساسی این کشور عنوان می کند که دولت تصمیماتی را بمنظور ترویج سلامت جسمی و روحی شهروندان ترکیه در کلیه سنین اتخاذ نموده و ورزش را در میان آحاد مردم رواج داده و از ورزشکاران موفق در رشته های مختلف نیز حمایت می نماید. در سالهای اخیر با سرمایه گذاری درزمینه ورزش و تحقیقات علمی ، ورزش در ترکیه محبوبیت یافته است. فعالیتهای ورزشی به صورت یکی از ملزومات زندگی روزمره در کشورهای پیشرفته جهان محسوب می گردد که با توجه به این نقطه نظر ، ورزش در میان آحاد مردم ترویج یافته و یکی از ابزاراصلی جهت بالا بردن سلامت جسمی و روحی جامعه بشمار می آید . ورزش در ترکیه توسط دولت و کلوپهای ورزشی حمایت و پشتیبانی شده است .
اهداف اصلی سیاست ورزش دولت ، افزایش تعداد ورزشکاران ، کسب موفقیتهای بین المللی و آماده نمودن محیط ورزشی مناسب جهت ترغیب افراد به منظور روی آوردن به فعالیتهای ورزشی می باشد . سرمایه گذاریها و ایجاد تسهیلات ورزشی فراوان توسط دولت در زمینه فوق نیز صورت گرفته است .
عالیرتبه ترین ارگان ورزشی دولت ترکیه ، سازمان ورزش و جوانان است که زیر نظر نخست وزیری ، متولی امر توسعه ورزش می باشد . سازمان فوق الذکر از سال ۱۹۳۸ شروع بکار نموده است که شامل هیئتهای استانی است و خدمات ورزشی را در ۸۱ استان ارائه می دهد . جمعاً ۶۴۹۹ نفر در نهادهای اصلی و استانی این سازمان مشغول فعالیت هستند . داوران ، نمایندگان استانی و مربیان نیز داوطلبانه وظایفی را در این نهاد بعهده دارند .
در ساختار این سازمان ۳۷ فدراسیون ورزشی جای دارد که عبارتند از: تیراندازی ، دوومیدانی ، بسکتبال ، سوارکاری ، دوچرخه سواری ، بوکس ، بدمینتون ، ورزشهای روی یخ ، بیلیارد ، ژیمناستیک ، کوهنوردی ، شمشیربازی ، کشتی ، گلف ، وزنه برداری ، هندبال ، جودو ، کاراته ، اسکی ، قایقرانی با پارو ، تنیس روی میز ، تیراندازی با کمان ، اتومبیلرانی ، اسکی روی آب ، شطرنج ، تنیس ، تکواندو ، والیبال ، پرورش اندام ، شنا ،
قایقرانی ، معلولین ، ورزشهای دانشگاهی ، ورزشهای سنتی و همگانی .
کمیته ملی المپیک ترکیه نیز ازارگانهایی محسوب می گردد که ارائه دهنده خدمات ورزشی است ، علاوه بر این کنفدراسیون ورزشهای آماتوری ترکیه و موسسات و ارگانهای ورزشی دیگری نیز داوطلبانه به ارائه خدمات فوق می پردازند .
تربیت بدنی :
تربیت بدنی نه تنها در دوران قبل که آموزش رسمی وجود نداشت بلکه در دوران اسلامی نیز که سیستم آموزش رسمی گردید ، جایگاهی نداشت . در اواخر قرن نوزدهم با گسترش اصلاحات در سیستم آموزشی ترکیه ،اولین کلاسهای تربیت بدنی نیز در دبیرستان گالاتاسارای ( Galatasaray ) توسط مدرس تربیت بدنی انگلیسی در سال ۱۸۶۳ بر پا گردید . از سال ۱۸۶۳ تا اواخر سال ۱۹۳۰ تربیت بدنی شامل تدریس ژیمناستیک سوئدی درمدارس بود و ورزشهای خاص مثل بسکتبال ، فوتبال و راگبی نیز در مراحل بعدی از جمله موضوعات درسی کلاسهای تربیت بدنی بودند . علاوه بر این در این دوره باشگاههای ورزشی نیز نشاُت گرفته از ورزش اروپا پایه ریزی و تاسیس گردید .
باشگاههای ورزشی :
یکی از اهداف اصلی ورزش در ترکیه ، توسعه ورزشهای همگانی در راستای تاسیس باشگاههای ورزشی است چون نیل به موفقیت در ورزش در راستای پیشرفت و توسعه ورزشهای همگانی تحقق می یابد . بطور کلی در این کشور ۶۱۶۹ باشگاه ورزشی وجود دارد که گالاتاسارای ( Galatasaray ) ، فنرباخچه ( Fenerbahce ) ، بشیکتاش (Besiktas ) ، اولکر( Ulker ) ، آرچلیک (Arcelik ) از مهمترین باشگاههای ورزشی این کشور بشمار می آیند . البته قابل ذکر است که اکثر باشگاههای ورزشی امروزه بر ورزش فوتبال متمرکز شده اند .
پرطرفدارترین ورزشها :
اگر چه فوتبال از محبوبترین رشته های ورزشی بشمار می آید ، بسکتبال ، والیبال ، هندبال و دومیدانی نیزاز محبوبیت قابل توجهی در میان آحاد مردم این کشور برخوردارند . علاوه بر این ترکیه موفقیتهای چشمگیر بین المللی را نیز در رشته های وزنه برداری ، بوکس ، تکواندو و جودو در سالهای اخیر کسب نموده است که از آن جمله می توان کسب ۱۱۱۴ مدال قهرمانی در مسابقات بین المللی سال ۱۹۹۸ را نام برد . جوانان در ترکیه به ورزشهای سنتی مثل کشتی علاقه چندانی ندارند ولی با این وجود تعداد معدودی به این ورزش علاقه داشته و حتی مقامهای قهرمانی را نیز
دراین رشته درمسابقات المپیک کسب نموده اند .
فوتبال : ورزش فوتبال پرطرفدارترین ورزش این کشور بشمار می آید . تیم ملی فوتبال ترکیه با کسب مقام سوم جهان درمسابقات جام جهانی ۲۰۰۲ برتری فوتبال این کشور را به نمایش گذاشت . از تیمهای معروف فوتبال این کشور می توان گالاتاسارای ( Galatasaray )و بشیکتاش ( besiktas ) را نام برد . محبوبیت این ورزش در بین مردم تا حدی است که هنگام برگزاری مسابقات فوتبال در آن کشور ، خیابانهای دور محل برگزاری مسابقات شلوغ و پر از جمعیت می گردد . ورزش فوتبال اولین بار توسط ساکنان انگلیسی در ترکیه در اواخر قرن نوزدهم به مردم معرفی گردید . بعد از پایان دوره امپراطوری عثمانی و سیاستهای دست و پاگیر آن ، ترکها فدراسیون فوتبال را در سال ۱۹۲۳ تاسیس نمودند . لیگ فوتبال ترکیه تا سال ۱۹۵۰ دارای تشکیلات رسمی نبود . ترکیه در سال ۱۹۵۲ در ردیف مللی با لیگهای حرفه ای فوتبال قرار گرفت . با حرفه ای شدن این ورزش ، ساختار فوتبال ترکیه به ساختارهای مشابه همسایگان غربی خود مبدل گردید .
فنرباخچه ( Fenerbahce ) یکی از مشهورترین باشگاههای فوتبال این کشور برنده اولین دوره مسابقات ملی در سال ۱۹۵۹ گردید . مسابقات قهرمانی فوتبال معمولاً در استانبول برگزار می گردد ولی با این حال هر باشگاهی استادیوم ورزشی مختص به خود را دارد . این استادیومها ظرفیت نسبی داشته و دارای سرویس دهی در سطح بالا می باشند البته کلیه این عوامل به موقعیت مالی تیم بستگی دارد .
ورزش فوتبال درکشور ترکیه به تجارتی گسترده و عظیم تبدیل شده است . این ورزش در هر فصلی برگزار می گردد البته در فصل تابستان به علت گرمی هوا اکثر مسابقات در شب انجام می پذیرد و حتی در زمستان نیز بازیها متوقف نمی گردد . ترکیه از حضور بازیکنان و مربیان بین المللی و از تجارب و تکنیکهاو فنون آنها در تیمهای ورزشی خود بهره می گیرد .
بسکتبال : دومین ورزش پرطرفداردر این کشور بسکتبال است که علاقه به این ورزش پس از کسب مقامدوم مسابقات قهرمانی بسکتبال اروپا در سال ۲۰۰۱ افزایش یافت که بدنبال آن راهی شرکت در مسابقات قهرمانی جهان در سال ۲۰۰۲ گردید .
قایقرانی : ترکیه دارای چهار دریای مرزی است دریای سیاه ، مرمره ، اژه و مدیترانه و جای تعجب نیست که بنا به موقعیت خاص جغرافیایی این کشور، قایقرانی جزء ورزشهای محبوب بشمارمی آید . رودخانه های ترکیه شرایط کاملاً مساعدی برای اشخاص حرفه ای و مبتدی جهت ورزش قایقرانی دارند که برتا ( Berta )از جمله این رودخانه ها بشمار می آید .
غواصی : بقایای تمدنهای گذشته ازجمله ویژگیهای خاص دریاهای ترکیه است . صدها کشتی غرق شده در اعماق دریا وجود دارند که هنوز کشف نشده اند . آبهای ترکیه جایگاه کشتی های غرق شده دوران جنگ جهانی اول است و غواصان با کشف این بقایا تجارب فراموش نشدنی را کسب نموده و تصاویر زیبایی رابرای استفاده عموم به ثبت می رسانند . در اعماق این آبها می توان حتی بقایای هواپیماهایی را مشاهده نمود که در طول جنگ جهانی دوم سقوط نمودند . اگر چه بقایای کشتی ها و هواپیماهای غرق شده در هر جای دیگری نیز یافت می شود اما مناطقی با این آب و هوا ، موجودات دریایی ، ماهیهای زیبا و مهاجرتهای فصلیپرندگان بندرت یافت می شود . آب و هوای سواحل دریای اژه و مدیترانه در تمامی فصول سال برای غواصی مناسب است ولی بهترین زمان از ماه آوریل تا ماه اکتبربه مدت هفت ماه و اواخر پائیز بعد از اولین بارش می باشد . سواحل ترکیه کلیه جذابیتها و امکانات را برای غواصان ورزشی برآورده می نماید . البته قابل ذکر
است که غواصی اخیراً در کشور ترکیه محبوبیت یافته است اگر چه که غواصی در این سواحل قابل مقایسه با دریای سرخ یا کارائید نیست ولی با این وجود فرصتهای مناسبی را برای غواصان بمنظور آشنایی با دنیای زیر آب فراهم می نماید .
صخره نوردی : کشور ترکیه با توجه به شرایط آب و هوایی و وضعیت صخره ها بهترین موقعیت را برای صخره نوردی دارد . این ورزش در سالهای اخیر محبوبیت چشمگیری را د رمیان آحاد مردم کسب نموده است . نواحی صخره ای در ۲۰ کیلومتری سواحل آنتالیا مکان مناسبی برای این ورزش است . البته صخره ها در این نواحی دارای شیبهای تند بوده و درفصل تابستان نیز گرمی هوا شرایط را برای صخره نوردان دشوارترمی نماید .
سوارکاری : علاقه به اسب بخشی از فرهنگ ترکیه را تشکیل میدهد و این کشور بهترین موقعیت را نیز برای این ورزش دارد . سوارکاری در نواحی پوشیده از گلهای ارکیده در آنتالیا در فصل بهار برای هر فردی لذت بخش و نشاط آور است . مراکزی در این کشور وجود دارد که ضمن آموزش سوارکاری ، جهت افراد علاقه مند مطالب جانبی بیشتری رادر خصوص این ورزش مفرح به آنان می آموزند .
گلف : باشگاه گلف استانبول از سال ۱۸۹۵ پذیرای گلف بازان بوده است . در حقیقت دو مرکز گلف در ترکیه وجود دارد که یکی ار آنها با ۳ رشته در استانبول تاسیس شده و دیگری با ۵ رشته در بلک (Belek ) آنتالیامشغول فعالیت است . ترکیه دارای موقعیتهای خاص و قابل توجهی در خصوص این رشته می باشد و گلف بازان فرانسه و آلمان و اسکاندیناوی با توجه به این امر به این کشور سفر نموده و از امکانات آن استفاده می نمایند . زمین گلف در بلک (Belek ) آنتالیا مهمترین و مشهورترین باشگاه گلف ترکیه بشمار می آید و به مرور زمان نیز به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص توسعه یافته است .
وزنه برداری : وزنه برداری در قالب فعالیت ورزشی بمنظور سنجش قدرت و توانائی افراد در جوامع مصر و یونان باستان رواج داشت تا اینکه این ورزش به همراه ورزشهای دوومیدانی ، شنا ، ژیمناستیک ، شمشیربازی ، کشتی ، تیراندازی و دوچرخه سواری در اولین بازیهای المپیک سال ۱۸۹۶ آتن به اجرا در آمد . در آغاز قرن نوزدهم اتریش ، آلمان و فرانسه در این رشته موفقیتهای چشمگیری را داشته و سپس ایالت متحده آمریکا از کشورهای فوق در این زمینه پیشی گرفت . ترکیه ، یونان و چین از جمله مللی بودند که از اوایل سالهای ۹۰ در این رشته شهرت یافتند . نعیم سلیمانقلو و پیروس دایماس از موفق ترین وزنه برداران المپیک بشمار می آیند که سه عنوان قهرمانی المپیک را برای کشور ترکیه به ارمغان آوردند . خلیل موتلو نیز وزنه بردار ترک در رده ۵۶ کیلو گرم در هفتاد و یکمین مسابقات قهرمانی وزنه برداری جهان که در آنتالیا برگزار شد بابالا بردن وزنه ۵/۱۳۷ کیلوگرم رکورد جهانی را به نام خود ثبت نمود . فدراسیونهای وزنه برداری یونان و ترکیه اعلام داشتند که طرحهایی را جهت آمادگی و آموزش دو جانبه بمنظور شرکت در مسابقات المپیک ۲۰۰۴ آتن در دست اقدام دارند .
ورزشهای سنتی : ورزشهای سنتی این کشور عبارتند از کشتی ، سوارکاری ، چوگان ، کشتی شترها ، گاوبازی ، جنگ خروسها و شکار .
گاوبازی : به نظر مردم ترکیه گاوبازی جالب ترین بخش فستیوالی است که در هفته سوم ماه ژوئن هر سال دراین کشور برگزار می گردد . گاوها از تمام نقاط کشور جمع آوری شده و بر اساس قدرت و وزنشان گروه بندی می شوند تا در مسابقات رودروی هم قرار گیرند . در این مسابقات حتی قوانین خاصی نیز وجود دارد که به منظور حفاظت از صدمات احتمالی وضع شده است . تعداد کثیری از مردم کشورهای همجوار بمنظور تماشای این نوع مسابقات و تماشای ورزش کشتی و لذت بردن از برنامه های مفرح این فستیوال به این کشور سفر می نمایند .
کشتی پهلوانی (Pehlivan ) : پهلوان لغت فارسی است که معمولاً به معنی شجاع بکار می رود اما معانی دیگری را مثل حاکم ، صاحب منصب ، مرد درشت اندام را نیز در بر دارد . سلجوقیها این لغت را بمعنای مبارزان اسطوره ای ، کشتی گیران و تیراندازان ماهر بکار می بردند . در قرن شانزدهم لغت پهلوان منحصراً برای ورزشکاران استفاده می شد که این امر تا اواخر سلطنت سلطان محمود دوم ادامه داشت . ملت ترکیه اعم از زن و کودک به عللی که ریشه فرهنگی داشت ، به کشتی علاقه داشتند ، برای کشتی گیران احترام خاصی قائل بوده ومی باشند . مردم پهلوانان را به علت این که قوی تر از دیگران بوده و دارای خصوصیات اخلاقی خاص می باشند ،دوست داشته و به آنها اعتماد می کنند . در دوره عثمانی مسابقات کشتی بعنوان بخشی از فستیوالها و مراسم عروسی و یا بعنوان شیوه ای برای ارتقاء آسایش و آرامش اجتماعی برگزار می گردید .
چوگان : چوگان از جمله ورزشهای سنتی است که ترکها قرنهاست که به آن پرداخته و این ورزش از آسیای مرکزی نشأت گرفته است . برای ترکها این ورزش هم بعنوان مراسم باشکوه و هم رقابت ورزشی محسوب می گردد . در قرن نوزدهم ، این ورزش بعنوان مهمترین رویداد ورزشی تلقی می گردید . امروزه تقریباً در هر نقطه این دکشور، مردان جوان روستائی در تعطیلات و مراسم عروسی به این ورزش پرداخته و این ورزش در ایران ،
افغانستان ، ترکمنستان و دیگر کشورهای آسیایی نیز رواج دارد . بازی چوگان از دو تیم تشکیل می شود که این
تیمها به تعداد ۶ ، ۸ یا ۱۲ بازیکن در زمینی به مساحت ۷۰ یا ۱۲۰ متر جای می گیرند .
بازیکنان چوگان لباسهای محلی مختص منطقه خود را به تن کرده و چوب چوگان را به دست می گیرند . چوبهای چوگان از چوب درخت بلوط ساخته شده و ۷۰ تا ۱۰۰ سانتی متر طول و ۲ تا ۳ سانتی متر پهنا دارد . انتهای این چوبها استوانه ای شکل و گرد می باشد . در این ورزش اگر دو نفر که با هم نسبت خویشاوندی دارند در
مسابقات شرکت کنند ، آنها درتیمهای رقیب جای نمی گیرند بلکه در یک تیم شرکت می نمایند . بازیکنان جوان بایدبه تصمیمات و نظرات بازیکنان مسن تر احترام گذاشته و آنها نیز بالطبع باید تابع سنن و آداب و رسوم باشند . درآخر مسابقه ، هیئتی متشکل از پیشکسوتان این بازی تصمیم می گیرند که کدام تیم را برنده اعلام نمایند .
مقامهای قهرمانی کسب شده :
ورزشکاران ترکیه از سال ۱۹۹۹ تا سال ۲۰۰۰ جمعاً ۱۲۷۵ مدال از جمله ۳۹۸ مدال طلا را در مسابقات بین المللی کسب نمودند که ورزشکاران کشتی با کسب ۲۳۱ مدال برترین موفقیت بین المللی را برای کشورشان به ارمغان آوردند . علاوه بر این شکستن ۲۵۰ رکورد ملی و ۱۴ رکورد اروپائی و ۵ رکورد جهانی از دیگر دستاوردهای قهرمانان این کشور در این برهه زمانی بوده است . یاشار ارکان (Yasar Erkan ) اولین قهرمانی المپیک را در رشته کشتی درمسابقات المپیک برلین سال ۱۹۳۶ کسب نمود . نعیم سلیمانقلو و خلیل موتلو نام آورترین ورزشکاران بودند که رکورد جهان را در رشته وزنه برداری در بازیهای المپیک بهبود بخشیدند .
دنیز گونای (Deniz Gunay ) در مسابقات قهرمانی تیراندازی با کمان داخل سالن که در آلمان در سال ۱۹۹۸ برگزار گردید ، به مقام قهرمانی اروپا رسید ، وی همچنین در مسابقات قهرمانی دانشگاههای جهان در تایوان ، قهرمان جهان شد . در رشته بوکس هولیا شاهین (Hulya sahin ) در مسابقات جام اروپا که در سوئد سال ۱۹۹۹ برگزار گردید ، مدال طلا را برای کشورش به ارمغان آورد. تیم ملی بوکس نیز با کسب ۳ مدال طلا ، ۲ مدال برنز ، مقام دوم مسابقات قهرمانی بوکس اروپا را که در فنلاند در سال ۲۰۰۰ برگزار گردید ، را به خود اختصاص داد . ثریا آیهان (Sureyya Ayhan ) مدال نقره نهمین مسابقات قهرمانی دوومیدانی جهان در ۱۵۰۰ مترزنان را کسب
نمود و این برای اولین بار بود که ترکیه در مسابقات قهرمانی دوومیدانی جهان مقامی را بدست می آورد .
کنترل دوپینگ :
مرکز کنترل دوپینگ در سال ۱۹۸۸ در ترکیه بر اساس پروتکل منعقده بین دانشگاه Hacettepe درآنکارا و سازمان ورزش و جوانان تاسیس گردید و وزارت کشور که مسئولیت امور ورزشی و جوانان را بعهده دارد برعملکرداین مرکز نظارت می نماید . بر اساس قانون شماره ۳۲۸۹ سال ۱۹۸۶ و قانون شماره ۳۸۸۵ سال ۱۹۹۳ سازمان ورزش و جوانان یک سری قوانین ملی ضد دوپینگ را در سال ۱۹۹۳ وضع نمود . قوانین فوق هدف ، حوزه فعالیتی و اساس سیستم ضد دوپینگ را شرح می دهد . این قوانین همچنین وظائف فدراسیونهای ورزشی ، محدوده فعالیتها و برنامه های آموزشی و لیستی از روشها و داروهای ممنوعه را ارائه می نماید .
به موجب ماده ۹ این قوانین ، سازمان ورزش جوانان خواستار انجام تست کنترل دوپینگ بوده که هزینه های این تستها را فدراسیونهای ورزشی تقبل می کنند . قوانین ملی ضد دوپینگ هم اکنون در حال تغییر می باشد و به زودی سری جدید قوانین صادر خواهد گردید . پیش نویس قوانین در رابطه با تاسیس کمیته عالی بمنظور مبارزه علیه دوپینگ و ایجاد رقابت و فعالیت در این زمینه تنظیم گردید . آنها سه کمیسیون فرعی پیش بینی نموده اند که عملاً هم اکنون نیز دائر می باشند و وظائفشان آموزش مسئولین و تنظیم عوامل اجرائی می باشد .
ماده ۴ پیش نویس این قوانین ، لیستی از داروهای ممنوعه را عنوان می کند که ضمیمه نظامنامه جنبش ضد دوپینگ المپیک می باشد .
کمیته فوق دارای سه کمیته فرعی است که عملاً آموزش مسئولین کنترل دوپینگ و ارائه وظائف محوله هر فرد شاغل را عهده دار می باشد . این کمیته ۲۳ عضو دارد که تعدادی از این اعضاء ، نمایندگان سازمانهای ورزشی مانند کمیته ملی المپیک و فدراسیون فوتبال ترکیه میباشند . ویژگیهای شغلی اعضاء فوق یکسان می باشد ، برای مثال یک سوم از آنها تبحر در رشته پزشکی ، یک سوم دارای تجربیات ورزشی و یک سوم دیگر نیز تجربیات
قانونی دارند . در بعضی موارد پیش نویس قوانین به قوانین سازمانهای بین المللی ورزشی اشاره دارد .
مسئولین کنترل دوپینگ موظفند که در طول مسابقات و بعد از آن از ورزشکاران نمونه گیری نمایند و ضمناً هردو سال دوره های آموزشی را طی کنند ولی هنوز هیچ سیستم نظام مندی برای نظارت و اجرای عملکرد این مسئولین وجود ندارد و به نظر می رسد که به علت عدم وجود شیوه ای روشمند ، سازماندهی روشهای کنترل
دوپینگ با مشکل مواجه می باشد . تعداد تستهای انجام شده در سال ۲۰۰۰ بالغ بر ۲۶۷ تست برای کلیه ورزشهابجز فوتبال می باشد و در سال ۲۰۰۱ ظاهراً این میزان افزایش یافته و به ۶۰۰ تست می رسد .
ورزشهای زمستانی :
عموماً ترکیه با آب و هوای گرم و آفتابی و ورزش شنا شناخته شده ولی با این حال مناطقی پوشیده از برف دراین کشور وجود دارد که محیط مناسبی برای دوستداران ورزشهای زمستانی است . تفریحگاههای ورزشهای زمستانی در ترکیه معمولاً در مناطق کوهستانی پردرخت قرار دارند و قله های این مناطق اغلب در شش ماه از سال پوشیده از برف می باشند و برای اسکی ایده آل می باشند . این تفریحگاهها فرصتها و موقعیتهای مناسبی راهم برای اسکی بازان حرفه ای و هم مبتدی فراهم نموده و همچنین مسکن مناسب و غذای عالی را در محیطی فرح بخش به میهمانان ارائه می نمایند .
تفریحگاههای زمستانی متعددی در ترکیه وجود دارد که در اینجا معروفترین آنها را معرفی می نمائیم . تفریحگاههای زمستانی و پیستهای اسکی به راحتی از طریق بزرگراهها و پروازهای داخلی ترکیه قابل دسترسی است . بطور کلی فصل مناسب جهت سفربه این اماکن از ماه دسامبر تا ماه آوریل می باشد . مشهورترین تفریحگاه زمستانی ترکیه عبارتند از پالانکن ( Palandken ) در ارزروم (Erzurum ) ، کارتالکایا (Kartalkaya ) در بولو(Bolu ) و آلاداغ (Uludag ) در بورشا (Bursa ) می باشد .
تفریحگاه آلاداغ در ۳۶ کیلومتری جنوب بورشا واقع شده است که یکی از محبوبترین مراکز تفریحی زمستانی بشمار می رود و این محل پوشیده از گلها و گیاهانی است که این امر باعث شده که به پارک ملی مبدل شده و در تابستان مردم به آنجا سفر نموده و از مناظرزیبا و هوای لطیف آن منطقه استفاده نمایند . بهترین فصل برای اسکی در این منطقه از آخر ماه دسامبر تا آخر ماه مارس می باشد . این منطقه دارای ۲۷ هتل ، مرکز خرید ، رستوران ، کافی شاپ و مرکز تفریحی است .
تفریحگاه کارتالکایا (Kartalkaya ) در جنوب بولو(Bolu ) واقع شده و محل مناسبی برای اسکی آلپاین و اسکی صحرانوردی است . بولو تا مرکز شهر ۵۴ کیلومتر فاصله دارد و در۲۸ کیلومتری بزرگراه آنکارا واقع شده است . این ناحیه پوشیده از جنگل است و بهترین فصل برای اسکی در این منطقه از اواخر ماه دسامبر تا اواخر ماه مارس می باشد . در این تفریحگاه دو هتل با ظرفیت ۱۰۰۵ نفر ، رستوران ، استخر شنا و کافی شاپ وجود دارد .
از دیگر تفریحگاههای زمستانی می توان الماداغ (Elmadag) را در آنکارا نام برد که در ۱۸ کیلومتری این شهر در مجاورت فرودگاه واقع شده و ارتفاع برف در این ناحیه در ماههای ژانویه و مارس به ۳۰ تا ۶۰ سانتی متر می رسد . امکانات رفاهی این منطقه شامل اقامتگاههای اسکی ، رستوران ، استخر سرپوشیده و سونا می باشد .
تفریحگاه سالکلیکنت (Salklikent ) درآنتالیاازدیگرتفریحگاههای زمستانی است که در ۵۰ کیلومتری غرب آنتالیا قرار دارد و به علت نزدیکی به شهر آنتالیا از معدود اماکنی در جهان بشمار می رود که مردم می توانند صبح به ورزش اسکی پرداخته و سپس بعدازظهر در آبهای گرم مدیترانه ای شنا نمایند . از امکانات رفاهی این منطقه می توان پانسیون ۱۴ تخته ، رستوران و کافی شاپهای محلی و مراکز خرید را نام برد . بهترین فصل برای اسکی در این منطقه از ماه ژانویه تا ماه آوریل است .
ورزش زنان در ترکیه :
کمیسیون ( هیئت ) بانوان کمیته ملی المپیک ترکیه در سال ۱۹۹۶ تاسیس گردید و در زمینه طرح احداث مدارس ورزش شروع به فعالیت نمود. این طرح در مناطق محروم این کشور به اجرا در آمده و خدماتی را برای دانش آموزان در مقاطع ابتدائی ، راهنمائی و دبیرستان بمنظور شرکت در فعالیتهای ورزشی ارائه می نماید . این کمیسیون (هیئت ) سالنهای ورزشی را در مجاورت مدارس بازسازی نموده و تجهیزات ورزشی را بصورت رایگان در این مناطق در اختیار دانش آموزان قرار می دهد .
امسال پنج هزار دانش آموز که نصف آنها را دختران تشکیل می دهند از خدمات این طرح جهت شرکت در فعالیتهای ورزشی بهره گرفتند . تعداد ورزشکاران زن در تیمهای ملی ترکیه در طول سالهای اخیر افزایش یافته است .در مسابقات المپیک ۲۰۰۰ سیدنی ، زنان ۲۵% از هیئت ورزشی اعزامی ترکیه را تشکیل می دادند که بالاترین میزان شرکت بانوان در فعالیتهای ورزشی است . شرکت این قشر از جامعه در فعالیتهای ورزشی روبه رشدمی باشد و فوتبال ازجمله ورزشهایی است که زنان به آن می پردازند ، فوتبال زنان در آمریکا و غرب اروپا به صورت نیمه حرفه ای و آماتورقابل مشاهده است اما هنوز در ترکیه ورزش نوپایی محسوب می گردد . تیمهای والیبال ، بسکتبال و کاراته زنان نتایج چشمگیری را در سالهای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ در رقابتهای بین المللی کسب نمودند .
مسابقات لیگ فوتبال با ۱۹ تیم برگزار می گردد که قوانین این رقابتها منطبق با قوانین فیفا می باشد اماتوپ فوتبال در مسابقات زنان کمی کوچکتر و سبکتر از توپی است که در مسابقات مردان مورد استفاده قرار می گیرد . اغلب ورزشکاران زن بصورت آماتور به فعالیتهای ورزشی می پردازند ولی با این حال حقوق ثابتی رااز باشگاههای مربوطه دریافت می نمایند . ورزش فوتبال برای زنان ، ورزشی خشن و پر از خشونت محسوب می گردد و به همین دلیل فوتبالیستهای باسابقه بعد ازمدتی از ضرب دیدگی و پیچ خوردگی مچ پا ، کبودی پا وسایر آسیب دیدگیها رنج می برند .
تیمهای فوتبال زنان با مشکلات متعددی مواجه می باشند که از آن جمله می توان کمبود زمینهای ورزشی را نام برد که در اثر این کمبود آنها بناچار باید از استادیومهای ورزشی خارج از مرکز شهرها استفاده نمایند و از دیگر مشکلات آنها این امر است که باشگاههای معروف اغلب با ورزشکاران مرد همکاری می کنند و این امر باعث ایجاد مشکلاتی برای ورزشکاران زن شده است . مهمترین مانع پیشرفت ورزش زنان در رشته فوتبال کمبود تسهیلات و امکانات آموزش در دوران کودکی است که برای برطرف کردن این امر می بایست دختران از سنین پائین بااین ورزش آشنا شده و دوره های آموزشی لازم را طی نمایند .
نقش شهرداری در ورزش :
شهرداری ترکیه بخصوص شهرداری استانبول نقش بسیار مهمی را در گسترش و ایجاد تسهیلات ورزشی ایفامی نماید که مسئولیت این امر خطیر را مدیر کل شهرداری در راس اداره ای مستقل عهده دار می باشد . در واقع دولت و سازمان ورزش و جوانان سیاستگذاری را بعهده داشته و بقیه امور توسط شهرداریها صورت می پذیرد .
سرمایه گذاری در ورزش اغلب از سوی شهرداریها انجام می گیرد و سایر سازمانها سعی می کنند که شهرداری را الگوی خودشان قرار دهند .
در راستای توسعه ورزش ، شهرداری ، باشگاههای غیرحرفه ای یا افراد عادی را که قصد تاسیس فضاها و اماکن ورزشی را دارند از پرداخت مالیات معاف نموده است . هزینه نگهداری اماکن ورزشی که ورزشکاران آماتور در آن فعالیت می کنند توسط دولت تقبل گردیده و مجموعه های ورزشی بزرگ را جهت برگزاری مسابقات بین المللی ، سازمان ورزش و جوانان احداث می نماید . با توجه به رده های سنی جمعیت ترکیه و سن متوسط در این کشور که
۲۷ سال می باشد طبیعی است که ورزش جوانان بیشتر مد نظر است . در شهر استانبول حدود ۱۰۰۰ زمین فوتبال با چمن مصنوعی در ابعاد مختلف وجود دارد که این اماکن را شهرداری احداث نموده است .
مجموعه های مدرن ورزشی نیز بالغ بر ۱۰۰۰۰ تا ۳۵۰۰۰ متر مربع ساخته شده اند که کلیه آحاد مردم از مجموعه های فوق الذکر می توانند استفاده نمایند . کلیه اماکن احداثی شهرداری و سازمان ورزش و جوانان توسط پرسنل نهادهای فوق راهبری و نگهداری می شود و بخش خصوصی هیچ گونه دخالتی در امور مربوطه ندارد . مبالغ دریافتی از افراد فقط ۵۰ % هزینه های مجموعه ها و اماکن ورزشی را تامین می کند و مابقی توسط شهرداری
و یا سازمان ورزش و جوانان پرداخت می گردد .
شهرداری استانبول همه ساله مسابقات دو ماراتون بین المللی آسیا و اروپا را برگزار می کند و دارای ۱۵۰۰۰۰ نفر شرکت کننده است و همه ساله ۳۵۰۰۰۰ دلار جایزه به نفرات اول تا بیستم پرداخت می کند . علاوه برمجموعه های ورزشی که استفاده از آنها برای عموم مردم آزاد است شهرداری نیز دارای باشگاه ورزشی است که پذیرای مراجعه کنندگان می باشد .
بمنظور گسترش ورزش در ترکیه شهرداری این کشور اهداف ذیل را مدنظر دارد :
الف – ایجاد مسیرهای لازم در پارکها جهت پیاده روی و دویدن که قابل استفاده عموم مردم باشد .
ب – ایجاد مسیرهای لازم برای دوچرخه سواری
ج – احداث سالنهای کوچک ۲۰۰ تا ۳۰۰ متر مربعی در محله های کوچک
د – گسترش فضاهای باز در مناطق مختلف جهت انجام فعالیتهای ورزشی در هوای آزاد
بطور کلی توسعه و گسترش ورزش توسط شهرداری از سال ۱۹۹۴ شروع شده و تمامی امکانات ورزشی که
تنها عده خاصی از آنها استفاده می کردند در اختیار آحاد مردم قرار گرفته است .
نکاتی که در مورد اماکن ورزشی حائز اهمیت است این است که :
الف – زمینها و مجموعه های ورزشی در کلیه مناطق در دسترس عموم قرار دارند .
ب – جهت توسعه و گسترش ورزش سالیانه بیش از ۳۰۰ میلیون دلار از طریق شهرداری و سازمان ورزش و جوانان در این کشور هزینه می گردد .
ج – اماکن ورزشی ساخته شده به صورت شیک و مدرن و دارای سیستم تهویه مطبوع بوده که امکان استفاده در تمامی فصول را بنحو مطلوب برای مراجعه کنندگان فراهم نموده است .
د – بهره برداری و نگهداری اماکن فوق به نحو احسن صورت پذیرفته و تمام تعمیرات لازم توسط پرسنل شهرداری و سازمان ورزش و جوانان به موقع انجام می پذیرد و نکته قابل ذکر این است که به علت عدم سوددهی و هزینه ساز بودن ، بخش خصوصی انگیزه ای برای احداث مجموعه ها و یا بهره برداری از آنهارا ندارد .
کلیه مجموعه های ورزشی ساخته شده دارای اسکلت بتونی بوده و سقف سالنهای بزرگ به صورت سازه های فضائی ایجاد شده است . در این مجموعه ها که عمدتاً توسط شهرداری احداث شده امکانات ورزشی بیش از ۲۰ نوع رشته ورزشی فراهم گردیده و تمام سالنها دارای ظرفیت تماشاچی بوده و حتی زمینهای روبازفوتبال نیز دارای سکوی تماشاچی می باشد . در مجموعه های فوق فضائی برای استقرار پرستار و پزشک در نظر گرفته شده است . همانطور که قبلاً هم اشاره شد بخش خصوصی دخالت چندانی در احداث مجموعه ها و استادیومهای ورزشی ندارد و فقط گرایش این بخش در احداث سالنهای استخر ، بدنسازی ، بیلیاردو بولینگ می باشد .
تهیه و ترجمه : حمیرااحمدی مجد
نظرات کاربران در "نگاهی به ساختار ورزشی ترکیه"