امروز: پنج شنبه, ۱ آذر , ۱۴۰۳ | ۱۹:۳۳:۳۳  آخرین بروزرسانی : فروردین ۱ام, ۱۳۹۱
سرخط خبری :
تبلیغات
  • تاریخ انتشار خبر : جمعه ۴ فروردین ۱۳۹۱ | کد خبر : 17147
    ارسال خبر چاپ خبر
  • ورزش بخش مهمى از فرهنگ ملل جهان است که به آن حدى از گسترش و توسعه رسیده که از طرف کارشناسان به عنوان «جهان کوچک در جامعه» تلقى مى شود ورزش بخش مهمى از فرهنگ ملل جهان است. درباره اثرات ورزش بر زندگى مردم مثال هاى فراوانى می توان آورد. به دلیل اهمیت ورزش میلیون…

    ورزش بخش مهمى از فرهنگ ملل جهان است که به آن حدى از گسترش و توسعه رسیده که از طرف کارشناسان به عنوان «جهان کوچک در جامعه» تلقى مى شود
    ورزش بخش مهمى از فرهنگ ملل جهان است. درباره اثرات ورزش بر زندگى مردم مثال هاى فراوانى می توان آورد. به دلیل اهمیت ورزش میلیون ها نفر در هنگام اعلام فهرست برنامه مسابقات ورزشى در جاى خود میخکوب می شوند. براین اساس تجربه های ورزشى تیم ها، از حرفه اى و آماتور گرفته تا … تحت شعاع همین پدیده قرار دارد. به همین دلیل مدارس و دانشکده ها براى داشتن یک تیم خوب گاهى اوقات موازین تحصیلی و فرهنگى را زیرپا می گذارند. همین تاثیرات اجتماعى، سیاسى، قانونى و تربیتى ورزش در فرهنگ ملل است که بررسى این پدیده را الزامی می کند.

     

    جامعه شناسى ورزش:

     

    ورزش به آن حدى از گسترش و توسعه رسیده که از طرف کارشناسان به عنوان «جهان کوچک در جامعه» تلقى مى شود. از طرفى ورزش ارزش ها، ساختار و نیروهاى محرک جامعه را نشان مى دهد و ویژگی هاى اجتماعی را منعکس مى کند.

     

    «ایتزن» و «سیج» معتقدند که روحیه رقابت و مبارزه طلبى، علاقه به قدرت و مادیات و توزیع نامتعادل آنها از خصوصیات مشترک ورزش و جامعه است. جامعه شناسى علمى است که به بررسی نهادهاى اجتماعى نظیر مذهب، خانواده، حکومت و تعلیم و تربیت و تفریح علاقه مند است و جامعه شناس تاثیر نهادهاى اجتماعى بر فرد، ارتباط انسان در گروه یا نهاد و چگونگى تاثیرشان بر انسان و ارتباطات درونى و متقابل نهادهاى اجتماعی چون ورزش، تربیت، مذهب و حکومت را مورد توجه قرار مى دهد.

     

    اما «کواکلى» در خصوص اهداف عمده جامعه شناسى ورزش معتقد است که بررسى ارتباط بین ورزش و سایر جنبه هاى اجتماعى چون خانواده، سیاست، الگوى اجتماعى و رفتار گروهى و غیره در ورزش رخ می دهد. براین اساس عوامل فرهنگی و ساختارى موقعیتى است که ورزش و تجارب ورزشى را متاثر می سازد و فرایندهاى اجتماعى هم به گونه اى در کنار ورزش رخ می دهد.

     

    در این میان جامعه شناسان ورزشى از طرح ها و تدابیر تحقیقى جامعه شناسى در بررسى رفتار فرد و گروه در محیط ورزشى استفاده می کنند و وضعیت اجتماعى فعالیت هاى ورزشى بر رفتار فرد و گروه در ورزش را مد نظر قرار می دهند.

     

    «آیا ورزش فرد را براى جامعه آماده مى کند؟»، «چگونه با شرکت در ورزش وضعیت اجتماعى اقتصادى اقلیت ها تحت تاثیر قرار می گیرد؟» «رسانه هاى گروهى چگونه بر ورزش اثر می گذارد؟»، «آثار ورزش و برنامه های ورزشی جوانان بر زندگی آنها و در خانواده چگونه است؟»، «ماهیت تجارب ورزشی در قرن بیست و یکم چگونه است؟» و «ورزش اقلیت هایی چون زنان را در پذیرفته شدن در جامعه یاری می کند؟» سوالاتی است که جامعه شناس ورزش باید به دنبال آن ها باشد.

     

    تعریف «کواکلى» از ورزش:

     

    براى اینکه فعالیتى ورزش قلمداد شود باید داراى سه ویژگى باشد:

     

    فعالیت باید شامل مهارت جسمانى، شهامت و نیروى جسمانى باشد

     

    فعالیت باید سازمان یافته و داراى ماهیت رقابتى باشد

     

    شرکت کنندکان در ان فعالیت باید از بعد درونى و بیرونى به وسیله پاداش هاى درونى و بیرونى برانگیخته شوند.

     

    اما ورزش براى مردم چه کارى انجام مى دهد؟

     

    «ویلکرسون» و «دودر» تحقیقى را با این عنوان انجام دادند. آنها هفت وظیفه و عملکرد را براى ورزش در جامعه مشخص کردند:

     

    ۱-کاهش هیجانات: ورزش راهى است براى اظهار و کاهش هیجانات و رهایى از تنش ها. ورزش به عنوان دریچه اطمینانى است که تمایلات مهاجمانه را آرام می کند.

     

    ۲-اثبات هویت: ورزش امکان شناخته شدن و اظهار ارزش هاى وجودى را فراهم مى کند.

     

    ۳-کنترل اجتماعى: ورزش وسیله اى براى کنترل مردم در جامعه از انحرافات اجتماعى است.

     

    ۴-اجتماعى شدن: ورزش وسیله اى براى اجتماعى شدن است.

     

    ۵-عامل تغییر: ورزش موجب تغییر جامعه، ایجاد الگوهاى رفتارى جدید و عاملى است که جریان تاریخ را تغییر می دهد.

     

    ۶-بیدارى و آگاهى جمعى: ورزش منبع روح جمعى است که مردم را به شیوه متحد به دنبال اهداف مشترک متشکل می سازد.

     

    ۷-موفقیت: ورزش موجب احساس موفقیت در ورزشکاران و تماشاچیان می شود؛ هنگامی که توسط بازیکن یا تیمى برد بدست مى آید. پیروزى در ورزش، پیروزی در زندگی است.

     

    برای اشتراک این مطلب در فیس بوک کلیک کنید
    برچسب ها :
    نظرات کاربران در "ورزش و فرهنگ ملل/ قسمت اول"
    1. ابری گفت:

      lمن به این باور رسیده ام که پیروزی در ورزش پیروزی در زندگی است!در ورزش یاد گرفتم که چگونه احساسات وعواطف را هدایت کرد نه اینکه سرکوب کرد.یاد گرفتم که همه را دوست بدارم مثل خانواده خودم نه اینکه از دوستیشان فرار کنم.اری یاد گرفتم که هر چه اموختم به دیگران نیز بیاموزم!ورزش فقط قهرمانی نیست ورزش رسالت است!ورزش روح است !ورزش یک رقابت سالم وانسان ساز است.ورزش به من شخصییت داد من مدیون ورزشم…..


    تازه ترین اخبار