از: امیر میرصادقی تحلیلگر تنیس روی میز قسمت اول به طور کلی هر کسی می تواند تنیس روی میز بازی کند ولی همه مردم نمی توانند خوب بازی کنند چون بازی تنیس روی میز دارای ضوابط و معیارها و هدفهای خاص خود می باشد. برای اینکه بتوانید یک بازی خوب ارائه دهید…
از: امیر میرصادقی
تحلیلگر تنیس روی میز
قسمت اول
به طور کلی هر کسی می تواند تنیس روی میز بازی کند ولی همه مردم نمی توانند خوب بازی کنند چون بازی تنیس روی میز دارای ضوابط و معیارها و هدفهای خاص خود می باشد. برای اینکه بتوانید یک بازی خوب ارائه دهید باید رفتار و اعمال فکری و فیزیکی و تکنیکی خود را با این قوائد و معیارها تطبیق دهید. برای دستیابی به این هدف باید حداکثر کوشش و فعالیت خود را در این راستا بنمائید چطور و چگونه؟!
۱- از فکر و تجربیات دیگرانی که در زمینه تنیس روی میز در سطوح مختلف موفق بوده اند در تمرین و اموزش و مسابقه و رقابت استفاده نمائید. هیچ بازیکنی و هیچ مربی ای نباید از بررسی و فراگیری تکنیکهای دیگران و نیز مهارتها و ویزگی های قابل قبول و موثر دیگران خودداری کند.
۲- از نظر علمی و فرهنگی تنیس روی میز را مطالعه و دنبال کنید و با معیارهای میزان موفقیت در این ورزش اشنا شوید و از انها در عمل و تمرین و نیز در رقابت و مسابقه استفاده نمائید.
۳- با تلاش و کار سخت جلو بروید بدون زحمت و کار سنگین بازیکنی نتیجه لازم و قابل قبول نمی گیرد ولی همه بازیکنانی که تلاش سخت می کنند نیز نمی توانند همیشه موفق شوند مگر اینکه انها اقدامات خود را با پدیده ها و کارهای جدید و پیشرفته مورد نظر تطبیق دهند. بررسی و مطالعه ضوابط مورد هدف و استفاده از انها به عنوان یک راهنما برای عمل خود یک کار ابتکاری است و فقط با کار سخت و تمرین درست مطابق با استانداردهای بین المللی پیشرفته شما می توانید یک بازیکن خوب شوید. با کار سنگین و تلاش زیاد بدون استفاده از فکر و تدبیر پیشرفته کسی به جائی نمی رسد. انجام کار سخت و سنگین نیاز به یک تصمیم قاطع که همانا یک نیروی محرک و جلو برنده است که ما به ان یک اراده قوی پولا دین می گوییم. بازیکن بدون اراده قوی هرگز موفق نخواهد شد.
( خیره شدن به توپ):
در موقع ضربه زدن خیره شدن به توپ اساس و پایه تشخیص نوع توپ حریف در بازی تنیس روی میز می باشد. بعد از زدن ضربه- یک بازیکن باید به طور دقیق مراقب حرکت ضربه حریف باشد (به ویزه در لحظه اصابت راکت به توپ) و نیز پرواز توپی را که به سوی او می اید باید دنبال کند. اغلب بازیکنان نمی تواندد به طور سریع و صحیح ارزیابی و قضاوت کنند و نوع توپ حریف را تشخیص دهند زیرا انها به حد کافی و دقیق به توپ خیره نمی شوند.
(واکنش سریع):
بعد از زدن یک ضربه شما باید به طور سریع مرکزثقل بدن خود را تنطیم و تعدیل کنید و جا بگیرید و به محل اماده بروید که برای زدن ضربه بعدی امادگی داشته باشید. بعضی از بازیکنان اگاهی و هوشیاری درست برای حفظ تعادل بدن خود را ندارند و درست جاگیری نمی کنند و توپ که سریع به انها می رسد در موقعیت خوبی قرار ندارند که بتوانند ضربه صحیح روی توپ بزنند.
مسئله مهم در بازی و مسابقه این است که چگونه یک بازیکن بتواند در حین زدن ضربه ها کنترل بدن خود را حفظ کند و بتواند از حداکثر توانایی و قدرت خود استفاده کند. و بلاخره باید برای یک بازیکن تنیس روی میز روشن بشود که موقعیکه او به توپ ضربه های متوالی و پشت سرهم می زند یک ضربه تمام می شود و سپس ضربه بعدی بازیکن شروع می شود بنابراین یک بازیکن باید هوشیارانه تعادل بدن خود را در یک لحظه حفظ کند تا بتواند این ضربه ها را به نرمی و راحتی و انعطاف اجرا کند . حفظ تعادل بدن بازیکن در حین اجرای ضربه ها از عوامل کلیدی ضربه زدن به توپ است.
موقعیکه یک بازیکن راکت خود را برای زدن ضربه به توپ حرکت و نوسان می دهد او باید هوشیارانه با تغییر مرکز ثقل بدن خود قدرت و نیروی ضربه خود را افزایش دهد و حرکات خود را بیشتر پایدار نماید. در زمان گذشته بازیکنان – بیشتر روی حرکات بازو تکیه می کردند ولی اکنون با پیشرفت تکنیکهای لوپ زدن لازم است که یک بازیکن نه فقط به توپ ضربه سریع و پرقدرت بزند بلکه کنترل خوب روی توپ را داشته باشد.
به همین دلیل است که نقش مرکز ثقل بدن در زدن ضربه ها بیش از بیش مهم و حائز اهمیت می گردد. برای ارائه بازی کامل با مرکز ثقل بدن در کل مسیر اجرای ضربه – بازیکن باید حرکات کمر و مفاصل باسن خود را با مفاصل زانوها و ران ها تطبیق دهد و هم اهنگ کند. در بیشتر موارد بازیکنان فقط به حرکات کمر و ساق پای خود توجه می کنند و از مفاصل باسن غافل می شوند. ولی در واقع مفاصل باسن و لگن خاصره – بیشتر مهم هستند زیرا انها نزدیکتر به قسمت بدن جاییکه وزن بدن متعادل است قرار دارند.
بنابراین برای یک بازیکن راست دست عقلانی است که قبل از اجرای ضربه به توپ چند حرکت اضافی را انجام دهد : اول عقب کشیدن شکم و چرخش جزئی باسن به سمت راست سپس شل کردن شکم و کشیدن باسن ( یا چرخش باسن به جلو) با بکارگیری درست قدرت – بازیکن نه فقط میدان نوسان و حرکات خود را کاهش نمی دهد بلکه قدرت ضربه خود را تا حد زیادی افزایش می دهد. ضمنا حفظ تعادل بدن بازیکن در حین اجرای ضربه ها به چند عامل مهم دیگر بستگی دارد که در مقاله های بعدی در اینده ای نزدیک به اطلاع خواهد رسید.
(آمادگی بدنی برای تعدیل و تنطیمات) :
فرقی نمی کند که شما چه نوع بازی ای داشته باشید و با چه استیلی بازی می کنید شما باید هوشیارانه و اگاهانه حرکات بدن خود را مطابق با حرکت هر ضربه ای که از سوی حریف به سوی شما می اید تنطیم کنید و خود را با وضعیت موجود بازی تطبیق دهید.
(تنطیم نیرو):
شما باید ضربه سخت و محکم روی توپهای اهسته و بلند حریف بزنید . اگر توپ حریف پیچ زیر یا ( بک اسپین) است که شما می توانید ان را با نیروی کمتری با استفاده از شدت حرکت توپ حریف پاسخ دهید. یا اگر توپ حریف یک ضربه قدرتی درایو رو به جلو است شما می توانید بدون بکارگرفتن هیج نیروئی ان را بلوک یا خفه کنید.
( تنظیم زاویه صفحه راکت):
این عمل مطابق با پیچ توپ حریف و ارتفاع انحنا توپ صورت می گیرد. موقعیکه توپ پائین است و یا پیچ زیر قوی دارد صفحه راکت کمی به سمت عقب متمایل می شود. و اگر توپ حریف بدون پیچ باشد و یا ارتفاع ان به اندازه تور میز باشد صفحه راکت به طور عمودی قرار می گیرد. ولی اگر توپ حریف تاپ اسپین یا یک توپ بلند باشد راکت کمی به سمت جلو متمایل می گردد.
( تنظیم نوسان صفحه راکت ):
سرعت و شدت و ارتفاع نوسان راکت بازیکن باید مطابق با اهنگ و ارتفاع و پیچ هر توپ حریف باشد. هرگز به خود اجازه ندهید که دچار شک و تردید در نوسان راکت خود شوید. اگر توپ حریف یک لوپ با تاپ اسپین قوی است شما باید راکت خود را کمی بالا نگهدارید و به سرعت به جلو حرکت دهید تا با توپ تماس بگیرید. ولی اگر توپ حریف پائین و پیچ زیر دارد شما باید صفحه راکت را کمی پائین تر برای نوسان نگهدارید. اگر توپ خیلی سریع است شما باید نیروی نوسان را کم کنید و به حرکت ضربه خود سرعت بخشید. و اگر توپ حریف اهسته و بلند است باید شتاب نوسان راکت خود را بیشتر کنید که به نیروی ضربه و حمله خود افزایش دهید.
(تنظیم حرکات انگشت):
فرقی نمی کند که شما کدام قسمت از بدن خود را برای بکارگیری نیرو جهت اجرای یک ضربه مورد استفاده قرار می دهید. سرانجام و در اصل این انگشت ها است که روی صفحه راکت عمل می کنند. انگشت ها نزدیکتر از سایر اعضا بدن به توپ بوده و نقش مهم و حساسی را در اجرای یک حرکت ضربه دارند. مثلا در موقع زدن سرویس به ویزه تمام فریب ها و گول زدن های حریف در لحظه اصابت راکت به توپ بستگی به عمل و کار مچ و انگشت ها دارد. بنابراین نیاز به تنظیم حرکات انگشت مطابق با شرایط و وضعیتهای موجود بازی می باشد.
ممنون خیلی خوب بود.
با سلام و تشکر ازنویسنده این مطالب خوب وآموزنده..
ممنون.
با تشکر از مطالب مفیدتون
سلام. مطالب خیلی مفید و علمی بود .
سلام و سپاس استاد محترم . مطالب جالب و مفیدی بود . تشکر
با عرض سلام .
میخواستم خواهش کنم اموزش با رویی انتی فنت را بدین ومطالبتون عالی بود متشکر