تقریبا برای همه مربیان و بازیکنان پیش آمده که بعد از تمرینات زیاد و منظمی که انجام داده اید در مسابقه قادر به اجرای همه مهارتها و تکنیکهایی که تمرین کرده اید نیستید. مربی طی جلسات تمرینی روی چند تکنیک خاص برنامه ریزی میکند و از بازیکنان می خواهد که به عنوان مثال سه تکنیک…
تقریبا برای همه مربیان و بازیکنان پیش آمده که بعد از تمرینات زیاد و منظمی که انجام داده اید در مسابقه قادر به اجرای همه مهارتها و تکنیکهایی که تمرین کرده اید نیستید.
مربی طی جلسات تمرینی روی چند تکنیک خاص برنامه ریزی میکند و از بازیکنان می خواهد که به عنوان مثال سه تکنیک فورهند لوپ؛ فلیک و بکهند را به اینصورت اجرا کنند که ابتدا مثلا ۲۰ دقیقه تمرین فورهند لوپ را انجام دهند و بعد ۲۰ دقیقه فلیک و سپس ۲۰ دقیقه بکهند.
در طول تمرین به نظر میرسد بازیکنان هر مهارت را به خوبی انجام می دهند اما چند هفته بعد که در مسابقه شرکت کردند به هیچ وجه عملکرد خوبی نداشتند و به نظر میرسید بیشتر تکنیکهایی را که آموخته بودند فراموش کرد ه اند. به این نوع از یادگیری تمرینات مسدود میگویند.حال سوال اینجاست که چرا نتوانستند سطح قبلی اجرای خود را که در تمرین نشان می دادند حفظ کنند؟آیا مربی باید تمرین بیشتری می داد؟یا شاید برنامه ریزی تمرین مناسب نبود؟
با وجود تجربه کردن این حالت برای مربیان و بازیکنان ما تعجب آور است به جای اینکه به اثر بخشی تمرین علاقه مند باشند به افزایش زمان تمرین یا به سود بخشی زمان مشخصی از تمرین علاقه دارند.
زمان تمرین مهمترین عامل برنامه ریزی تمرین نیست ؛ کیفیت تمرین نیز باید در نظر گرفته شود.از این رو سازماندهی تمرینات برای افزایش اثر بخشی بسیار با اهمیت است.
سوال اصلی اینجاست که مربی تکنیکها و مهارتهای مختلف مثل فورهند لوپ و… را چگونه و با چه نظمی تمرین دهد تا یادگیری بیشتر و پایدارتر باشد که مثلا بازیکن در موقعیتها و حالات مختلف فورهند لوپ را به درستی اجرا کند.
نوع دیگری از تمرینات وجود دارد که که ترتیب ارایه مهارتها آرایش تصادفی دارد بنابراین در طول تمرین انجام تکنیکهای مختلف با هم در آمیخته است و بازیکن میتواند هر تکنیکی را که قبلا مثال زدیم بدون ترتیب مشخصی تکرار کند.
روش مسدود باعث اجرای تمرین بهتری نسبت به روش تصادفی میشود .چون نوعی تمرین کلیشه ای است که به بازیکن اجازه میدهد تا روی مهارت تمرکز و آن را پالایش و اصلاح کند و در ظاهر روش معقولی است.
با وجود این کسانی که با آرایش تصادفی تمرین کرده اند در مسابقات امتیاز بیشتری بدست آورده و بهتر نتیجه می گیرند.هرچند تمرین تصادفی در طول مرحله یادگیری کمتر مؤثر است اما در نهایت از تمرین مسدود بهتر است.
آثار سودمند تمرین تصادفی نسبت به تمرین مسدود به واسطه عوامل زیر است:
۱-آرایش تمرینی تصادفی باعث می شود که بازیکن راه حلهای کوتاه مدت مساله حرکتی را پس از هر تغییر تکلیف فراموش کند .
۲-این فراموشی بازیکن را وادار می کند تا در نوبت بعدی راه حل را مجددا ایجاد کند که این امر برای یادگیری سودمند است.
۳-تمرین تصادفی بازیکن را وادار میکند تا به روش فعالتری در فر آیند یادگیری در گیر شود.
۴-تمرین تصادفی به بازیکن حافظه معنادارتر و متمایزتری نسبت به تمرینات گوناگون ارایه میکند که این امر حافظه را تقویت و سردر گمی بین تمرینات را از بین میبرد.
با این تفاسیر به این نتیجه می رسیم که تأثیر تمرین تصادفی بیشتر از تمرین مسدود بر نحوه عملکرد بازیکن در مسابقه می باشد.
برگرفته از کتاب یادگیری حرکتی و اجرا ریچارد ای.اشمیت
زندگی یک پژواک است
هر آنچه که میفرستید باز میگردد
هر آنچه که میکارید درو میکنید
هر آنچه که می دهید میگیرید
هر آنچه که در دیگران میبینید در شما وجود دارد
یادتان باشد زندگی یک پژواک است
همیشه به سمت شما باز میگردد
پس همیشه خوبی کنید.
مرسی از مطلب مفید و آموزندتون
با تشکر و سپاس فراوان از مربی ارزنده
آقای محمدی عزیز