امروز: پنج شنبه, ۱ آذر , ۱۴۰۳ | ۱۹:۵۷:۴۴  آخرین بروزرسانی : مرداد ۸ام, ۱۳۹۳
سرخط خبری :
تبلیغات
  • تاریخ انتشار خبر : چهارشنبه ۸ مرداد ۱۳۹۳ | کد خبر : 56502
    ارسال خبر چاپ خبر
  •     مقدمه: در نوشته های علمی جدید در زمینه علوم ورزشی، پژوهش های آنالیز عملکردی، توسعه زیادی یافته است. تجزیه و تحلیل عملکرد و یادداشت برداری دقیق از آنچه که در طول مسابقات اتفاق افتاده است، موجبات بهبود تمرینات ، اصلاح تکنیک و تاکتیک و مالا بهبود نتایج کسب شده را فراهم مینماید. در…

    untitled

     

     

    مقدمه:

    در نوشته های علمی جدید در زمینه علوم ورزشی، پژوهش های آنالیز عملکردی، توسعه زیادی یافته است. تجزیه و تحلیل عملکرد و یادداشت برداری دقیق از آنچه که در طول مسابقات اتفاق افتاده است، موجبات بهبود تمرینات ، اصلاح تکنیک و تاکتیک و مالا بهبود نتایج کسب شده را فراهم مینماید. در آنالیز ساختاری تنیس روی میز ، شاخص های تکنیکی و تاکتیکی و بیو مکانیکی مورد بررسی قرار گرفته و در کنار تعدادی ازدیگر شاخص های متفرقه دیگر، در سه رده سنی بزرگسالان، جوانان و نوجوانان تیم های ملی ،توسط مربیان کارآزموده، بررسی و مورد مقایسه قرار گرفته ، جمع بندی اطلاعات در مقولات مختلف صورت می گیرد.

    ملا گونی لانزونی، دی میچله روکو و فرانکو (اساتید دانشگاه بولونیای ایتالیا شرکت کننده در کنگره علوم ورزشی فدراسیون جهانی تنیس روی میز ۲۰۱۱ هلند)، هاگز و بارتلت (مجله ۲۰ علوم ورزشی سال ۲۰۰۲ صفحات ۷۳۹ تا ۷۵۴) و لیس (مجله علوم و اصول ورزش های راکتی شماره ۲۱ صفحات ۷۰۱ تا ۷۳۲ سال ۲۰۰۳) ساختار و نظم ورزشهای مختلف راکتی را ارزیابی کرده و انواع شاخص های مختلف را شناسایی کرده اند.لسر(علوم ورزشی ورزشهای راکتی جلد ۴ سال ۲۰۰۹) یک نرم افزار برای تجزیه و تحلیل کیفی عملکرد در تنیس روی میز تولید کرده است. این نرم افزار اجازه میدهد که یک مجموعه از انواع داده های عددی جمع بندی شود. هم چنین در کتاب مربیگری پیشرفته چاپ فدراسیون جهانی (چاپ ۲۰۰۸) چند نمونه روش های انالیز عملکردی قید گردیده که از این روشها استفاده می گردد.

    تمامی مسابقات دسته برتر و انتخابی تیم های ملی رده های مختلف فیلم برداری شده و توسط مربیان کارآزموده و با سرعت ۲/۰ واقعی بازبینی شده ،این اطلاعات با نرم افزار اکسل و جدول احتمالات تجزیه و تحلیل میشوند.اختلافات هر سه دسته بندی و نوع تکنیکها و تاکتیکها، استیل بازی و مسایل دیگر مرتبط، مقایسه شده و هم چنین سایر شاخص های فردی (پیکرسنجی و بهترین رنکینگ، راکت گیری، روش بازی، سن، قد، وزن و ….) سنجیده شده ووسایل بازی، حالات روانی ،اندازه ورزشگاه ،تور و کف سالن ، روشنایی ،خستگی ناشی از مسافرت،توپ و میز و غیره همه در نظر گرفته می شود.

    این انالیز میتواند به بهبود تکنیکی و تاکتیکی مهارتهای بازیکنان برای کسب نتیجه بهتر در مسابقات کمک نماید.شاخص های عملکردی یک ابزار خوب از نکات تکنیکی و تاکتیکی اماده کرده و منظری مناسب ،به مربیان جهت تجزیه و تحلیل عملکردی برای بهبود تمرینات و طراحی تمرینات اینده میدهد. از انجاییکه ورزش یک نتایج پیچیده ای از رفتارهای انسانی برهم کنش که تاثیر متقابل دارند ،میباشد ،مشکلات زیادی در امر استفاده از نرم افزارهای اماری وجود دارد.اینگونه پژوهش ها، با مطالعه ارتباطات بین تکنیکها و تاکتیکها و مسایل ذهنی روانی، برای بهبود عملکرد بسیار مفید خواهند بود.
    کلمات کلیدی : شاخص های عملکردی –تجزیه و تحلیل و یادداشت برداری – تنیس روی میز

     

     

     

     

    اطلاعات مربوط به تحقیق و طرح و بیان مسئله

    انالیز عملکرد مسابقاتی، همانند تجزیه و تحلیل عملکردی، بخش بسیار مهمی از علوم ورزشی را تشکیل میدهد.بخش مهم انالیز عملکردی،اختصاص شاخص های عملکردی و جمع بندی رفتارهای بازیکنان و خلاصه برداری و نت برداری است . این امر برای چند مقصود مفید است .ارزیابی تکنیکی و تاکتیکی ، انا لیز حرکات ، بهبود اطلاعات پایه ای با مد لهای مرجع برای مربیان و ورزشکاران جهت راهنمایی در حین مسابقات و برای برنامه ریزیهای بعدی بسیار مفید و کاربردی است . شاخص های تکنیکی ( انواع ضربه ها ، حرکت پا و جابجایی ها و غیره) شاخص های تاکتیکی (مسیر، نقاط فرود،اخرین ضربه منجر به امتیاز،نوع خطا و اشتباه و …) شاخص های بیومکانیکی و سایر مباحث اطلاعاتی بازیکنان شامل ،نام ،سن، قد و وزن، استفاده از دست چپ یا راست، راکت گیری، روش بازی و استراتژی اصلی بازی، رنکینگ در جریان و بهترین رنکینگ قبلی و غیره جمع اوری و یادداشت برداری میشود.

    نوع حرکت پا، یک منظر تکنیکی مهمی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است .تکنیک حرکت پای صحیح، بازیکن را قادر میسازد که حرکت سریعتری به طرف مسیر توپ داشته باشد. در حقیقت اجرای صحیح، اجازه میدهد که بهترین ضربه ممکن در موقعیت ایجاد شده اجرا گردد. از لحاظ بیو مکانیکی و اقتصاد انرژی و نحوه نیرو گیری و انتقال وزن ۵ نوع حرکت پا در دسته بندی ها مد نظر قرار میگیرد .تک قدمی ،جهشی، سرخوردن یا استراید یا گام بلند ، ضربدری و ترکیبی. دسته بندیهای دیگری هم میتواند مد نظر باشد مانند کوتاه ،چرخشی،عرضی و طولی . که هر کدام از این نوع حرکت پاها میتوند به چند نوع فرعی تقسیم گردد .مالاگونی لانزونی(۱) گلن تیپر(۲) مالودزوف (۳)

    در کلاس بندی نوع ضربه ها،به مدل تکنیکهای عمومی و واژه شناسی بین المللی ان توجه میشود.ضربه ها در دسته بندی های ذیل قرار میگیرد .سرویس ،پوش ، تاپ اسپین ،فلیک ، تاپ اسپین روی لوپ جلوی میز ، لاب ، اسمش و درایو. برای هر نوع ضربه اجرای بکهند یا فورهند انالیز میگردد . هم چنین با توجه به ضربه تمام کننده اخر و اهمیت ان ،بصورت ویژه و خاص این ضربه مورد دقت قرار خواهد گرفت . مالودزوف(۳)اوچاوا و دریانوفسکی (۴)

    در کلاس بندی شاخص های تاکتیکی،اثر ضربه ،نوع خطا ،موقعیت مسیر و تماس توپ روی میز ، طول رالیها ، نحوه ی امتیاز گیری و نتیجه امتیاز و… مورد تمرکز قرار داده اند . دسته بندیها و درصد گیری از نحوه ی امتیازات کسب شده و از دست داده ،برای بهبود تمرینات آتی و امادگی در مسابقات بسیار مفید است .جوکیک(۵)وانگ (۶)ووشیائو(۷)بر بررسی تاثیر و نوع خطا و نتیجه تاکید داشته و شاخص های مهمی را معرفی کرده اند. انها ضربه ها را بشرح ذیل تعریف کرده اند.امتیازی ، انتقال و نهایتا از دست دادن امتیاز. توالی ضربه ها و ارتباط بین سرویس و ضربات بعدی مورد توجه و تمرکز قرار خواهد گرفت. و شانس و اتفاقات و تصادفات هم شناسایی و مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

    در استراتژی کلی هم نحوه ی ایستادن پشت میز و فاصله از میز در زمان مسابقه و کلا زمان ضربه ، مورد بررسی دقیق قرار گرفته ،و استراتژی کلی بازی و تاکتیک مرکزی ،شامل دفاعی بودن و حمله ای لوپ زن و حمله ای نزدیک میز ، بازی کنترلی ،سرعتی بودن یا تاکتیک مبتنی بر خلاقیت ،و…. مورد توجه قرار خواهد گرفت .

    موقعیت تماس توپ روی میز، به عنوان مهمترین منظر تاکتیکی مورد رسیدگی قرار میگیرد . اگر مطالعه مسیر و قوس توپ با مطالعه اثر و نتیجه رالی ترکیب شود ،ما ابزاری مناسب برای تجزیه و تحلیل تاکتیکی خواهیم داشت . ووشیائو(۷) پیشنهاد تقسیم هر نیمه میز را به ۶ قسمت داده است . سه قسمت نزدیک تور و سه قسمت در انتهای میز . در این پژوهش ما ،هر نیمه میز را به ۱۶ قسمت تقسیم کرده و دقت محل تماس توپ روی میز را در سطح بالاتری رسد خواهیم نمود.لسر و باکا (۸) و کورن فیلد (۹) وسایل و متد های نرم افزاری مناسبی را برای دقت در اشکار کردن محل فرود طراحی کرده اند. که متاسفانه این نرم افزارها فعلا در داخل کشور موجود نمیباشد.

    مدت فاز بازی و مکث ها، از دیگر نکاتی است که در این تحقیق مورد توجه قرار خواهد گرفت . یوزا (۱۰) و دریانوفسکی(۱۱) و کاسب و همکاران (۱۲) در مطالعاتی در ارتباط با بازیهای تنیس روی میز المپیک اتن ،نسبت به بررسی تعداد ضربه های مبادله شده در رالیهای مسابقات مذکور مطالعاتی داشته اند . زمان اجرای سرویس ، زمان رالی و زمان استراحت بین رالیها تا شروع سرویس بعدی ، مطالعه خواهد گردید . مدت فعالیت بازیکنان تیم های ملی با همدیگر و با نتایج مسابقات المپیک اتن و المپیک پکن مقایسه خواهد گردید . بطور خلاصه ، شاخص های عملکردی در ارتباط زمان فعالیت ، زمان تبادل توپ ، زمان بین رالیها، زمان بین ست ها و زمان استراحت و وقفه های دیگر و ارتباط زمان با نتایج ، مورد بررسی قرار خواهد گرفت .

    در ارتباط با وسایل و تجهیزات مورد استفاده ورزشکاران هم بصورت جنبی مطالعه خواهد شد و اثرات انها در کسب نتیجه بررسی خواهد شد .چرا که جمع اوری اطلاعات درباره وسایل مورد استفاده در مسابقه برای تمرینات اتی سازگاری ضروری خواهد بود . هم چنین با توجه به اهمیت محیط در تجزیه و تحلیل عملکردی ، شرایط اب و هوایی ،جغرافیایی ، حمل و نقل ، فرهنگ اجتماعی و…. مورد بررسی قرار خواهد گرفت .

    با توجه به اهمیت مسایل روانی، و نافذ بودن آن در گیم و مسابقه ، ابعاد عملکردی از این دیدگاه هم مورد بررسی قرار میگیرد . نقش شخصیتی بازیکنان و اثر ثبات و پایداری در مدت مسابقه بررسی خواهد شد . سیوه (۱۳) لاله سامع و همکاران (۱۴) بوسیله ارائه پرسشنامه بین ورزشکاران در پایان مسابقات ، و مصاحبه کتبی و حضوری،مطالعاتی داشته اند. در این مطالعه سعی خواهد شد ،جنبه های تعدیل کننده و تنظیم کننده روانی و ارتباط ان را بوسیله پرسشنامه بررسی گردد .

    اهمیت و ضرورت تحقیق :

    با توجه به اینکه تا کنون از بازیکنان رده های مختلف تیم های ملی و بازیکنان نخبه ملی ، در حین مسابقات یک ارزیابی عملکردی انجام نشده است ، این مطالعه میتواند از منظرهای مختلف نسبت به انالیز بازیها و بازیکنان پرداخته و ترسیم کاملا همه جانبه ای از وضع موجود ، بدست بدهد. این ترسیم در برنامه ریزیهای آتی برای ارتقائ سطوح عملکردی تمامی رده ها مفید بوده و با توجه به مقایسه با سطوح عملکردی جهانی ، نسبت به ارائه برنامه های آینده اقدام خواهد گردید. متاسفانه تا کنون مدل کاربردی و توسعه ای در سطح ملی انجام نشده و مطالعات قبلی داخلی ، فقط شامل بخش های کوچکی از ارزیابی عملکردی مانند زمان و یا مباحث روانی بوده است . هم چنین با استفداه از بررسی های اماری انجام شده ،بخصوص در شاخص های تاکتیکی ، میتوان در فواصل بین گیم ها راهنمایی دقیق تری نسبت به قبل ارائه داد . نتایج اماری انالیز انجام شده ،حاوی نکاتی اموزنده در ارتباط مسائل تکنیکی و تاکتیکی و استراتژی بازی ، مسائل روانی هم بازیکن خودی و هم بازیکن های مقابل خواهد بود.

    اهداف تحقیق:

    در طی این تحقیق و بر اساس امار و جداول ،وضعیت فعلی بازیکنان در مسابقه ترسیم خواهد گردید . شاخص های تکنیکی و تکتیکی و روانی و بیومکانیکی ارزیابی و با سطوح اول جهانی مقایسه خواهد شد. این امر به مربیان تیم های ملی تنیس روی میز این فرصت را خواهد داد تا به اصلاح روشهای تمرینی پرداخته و بازبینی مجددی از برنامه های قبلی خود داشته باشند . مضافا اینکه سایر ورزشهای راکتی هم میتوانند از این روش الگو برداری کرده و تجزیه و تحلیل عملکردی مربوط به رشته خود را داشته باشند. با توجه به اینکه از تمامی تکنیکهای موفق و ناموفق درصد گیری بعمل خواهد امد ، امکان مناسبی فراهم خواهد شد که راهنمایی فوری به بازیکن انجام شود ،یا اینکه برای برنامه ریزیهای اینده از اطلاعات بدست امده استفاده کرد.

    پیشینه تحقیق:

    به منظور پربار شدن این تحقیق و بکار گیری یک روش استاندارد و قابل دفاع ، مجموعه ای کامل از مقالات علمی ارائه شده در کنگره های علوم ورزشی و تنیس روی میز فدراسیون جهانی تنیس روی میز در طی سالهای ۱۹۹۱ به بعد مطالعه گردید . هم چنین مقالات منتشره در مجله علوم ورزشی و ورزشهای راکتی شماره های ۴ و ۵ سالهای ۱۹۹۸ و ۲۰۰۱ و مجله علوم ورزشی ۲۰۰۳ شماره ۲۰ مطالعه و روشهای انالیز عملکردی انها بررسی گردید و در تدوین جداول اماری و شاخص های مورد استفاده قرار گرفت. هم چنین کتاب مانول ۱ تنیس روی میز ، نوشته اقای گلن تپر۲۰۰۳، کتاب ادوانس تنیس روی میز، شامل مانول ۲ و ۳ و پیشرفته نوشته ملودزوف،چاپ فدراسیون جهانی تنیس روی میز ۲۰۰۸، بعنوان منابع اصلی در زمینه های تکنیکی و تاکتیکی مورد استفاده قرار میگیرد .

    اطلاعات مربوط به بودجه طرح:

     

    ۱ بودجه پرسنلی (جبران خدمات و حق الزحمه ۵ نفر مربی با تجربه و یکنفر روانشناس و یکنفر تحلیلگر اماری جمعا ۴۵۰۰۰۰۰۰ریال
    ۲ بودجه مورد نیاز جهت فیلم برداری از کلیه بازیها جهت بازبینی با سرعت ۲/۰ واقعی مبلغ ۱۵۰۰۰۰۰۰ ریال

    ۳ بودجه مربوط به هزینه های لوازم مصرفی و اجرایی و نرم افزارهای مربوطه ۷۰۰۰۰۰۰ ریال

    ۴ هزینه مسافرت مربیان و کادر محققین به محل برگزاری مسابقات و فدراسیون و وزارت ورزش جهت هماهنگی های مورد نیاز ۱۰۰۰۰۰۰۰ ریال

    ۴بودجه هزینه های پیش بینی نشده ۳۰۰۰۰۰۰ ریال
    جمع کل ۸۰۰۰۰۰۰۰ ریال معادل هشتاد میلیون ریال

    اطلاعات مربوط به مجریان طرح :

    نام و نام خانوادگی مهدی عباسپور-امیر عمیدی
    آخرین مدرک و رشته تحصیلی :دکترای تربیت بدنی از دانشگاه پیکاردی فرانسه ،دانشجوی کارشناسی ارشد تربیت بدنی با گرایش فیزیولوژی کاربردی و مربیگری بین المللی رشته تنیس روی میز
    نشانی :سنندج دانشگاه کردستان –گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی
    پست الکترونیک:amidi1340@yahoo.com
    تلفن همراه:۰۹۱۸۱۷۱۸۲۵۸

    برنامه زمانبندی اجرای تحقیق

    برای اجرای تحقیق ،مسابقات انتخاب تیم های ملی رده های مختلف و یا مسابقات دسته برتر کشوری در همان رده ها ،در نظر گرفته میشود.مسابقات دسته برتر با حضور ۱۲ نفر برتر کشور در یک رده سنی برگزار میگردد .مسابقات انتخابی تیم ملی در هر رده با حضور ۸ نفر برگزار میگردد.با توجه به اینکه در سال دو بار اینگونه مسابقات برگزار میگردد ،میبایستی هماهنگی لازم جهت حضور و فیلم برداری کامل یک دوره از مسابقات بعمل اید .جهت بررسی کامل فیلم ها با سرعت ۰.۲و تکمیل جداول اماری بر اساس شاخص ها ،توسط مربیان کار ازموده ۱۰ روز لازم است و نهایتا پردازش نتایج ، بصورت نفر به نفر و ارائه پیشنهادات و برنامه های اتی ،۱۰ روز بطول خواهد انجامید . کل زمان برای اجرای تحقیق از زمان مسابقه تا پایان کاریکماه پیش بینی میگردد.

    منابع:

    کتابهای مانول ۱ ، مانول ۲ و ادوانس چاپ فدراسیون تنیس روی میز جهانی نوشته اقایان گلن تپر و فلیپ مولودزوف و مجموعه مقالات ارائه شده به کنگره های علوم ورزشی وتنیس روی میز فدراسیون جهانی تنیس روی میز، بعنوان مراجع اصلی این کار پژوهشی بشمار میروند . هم چنین از تعدادی از مقالات منتشره در مجلات علوم ورزشی و ورزشهای راکتی که در زمینه انالیز عملکردی هستند استفاده شده و تعدادی از روشها و شاخص های ان مقالات استفاده خواهد گردید.

     

     

     

     

    برای اشتراک این مطلب در فیس بوک کلیک کنید
    برچسب ها :
    نظرات کاربران در "آنالیز عملکرد تیمهای ملی تنیس روی میز آقایان ایران"
    1. هورتن گفت:

      سلام گرم براستادگرانقدرامیرخان عمیدی ضمن آرزوی موفقیت برای جنابعالی این رشته جذاب همیشه از نبودچنین مطالب آموزشی رنج برده است واکنون باعث خوشحالی است که علاقمندانی چون شما به این مقولات مفید میپردازید وباعث غنای بخش نرم افزاری تنیس روی میز میشوید.امید که سایرعلاقمندان وقهرمانانی که به نوعی خودرا مدیون این رشته میداننددرنشر مباحث علمی وتجربی خوددراین عرصه ها قدم جلوبگذارند موفق باشید.

    2. amidi گفت:

      با سلام ،محمود اقای گل ما هر چه داریم از محضر اساتید بزرگی چون شما و اق اقبال و مرحوم دکتر ارمند و…. داریم

    3. amidi گفت:

      با سلام خدمت مربیان محترم، اگر در ارتباط با ضرورت و اهداف تحقیق و روش کار نظر و پیشنهادی دارند بیان بفرمایند تا اصلاحات لازم صورت چذیرد. ممنون


    تازه ترین اخبار